В английската Висша лига играят някои от най-добре платените футболисти в света. Кои обаче са най-добре платените футболисти на Острова с британски произход?

Уейн Рууни, 28-годишният нападател на Манчестър Юнайтед, оглавява класацията, според изданието Wealth-X. Нетното му състояние се изчислява на 45 млн. паунда (73.8 млн. долара).

Седмичната заплата на Рууни е около 250 000 паунда (410 000 долара), преди данъци и такси, съгласно настоящия му договор.

Вижте още: Футболните звезди и техните коли

Голяма част от състоянието на Рууни обаче идва от рекламни договори с компании, като Nike и издателя на книги HarperCollins.

В списъка на най-богатите британски футболисти влизат още трима играчи на „червените дяволи“ - Рио Фердинанд, Майкъл Карик и Ашли Йънг. Общото богатство на четиримата от водещия тим на Острова е 111 млн. паунда (182 млн. долара).

Играчи на Челси също попадат в топ 5 на най-богатите британски футболисти. Богатството на 35-годишния Франк Лампард се оценява на 31 млн. паунда (50 млн. долара), което му отрежда трето място, докато 33-годишният Джон Тери е четвърти с богатство в размер на 29 млн. паунда (47.5 млн. долара).

Капитанът на Ливърпул – 33-годишният Стивън Джерард, е на пето място в класацията със състоянието си в размер на 29 милиона паунда.

След Джерард се нареждат 32-годишният Джо Коул от Уест Хям и защитникът на Челси Ашли Коул.

Играчът на Манчестър Сити Джеймс Милнър е най-младият футболист в топ 10 със своите 27 години.

Общото богатство на 10-те най-богати британски футболисти възлиза на 255 млн. паунда (418 млн. долара).