Най-старият индекс на Българска фондова борса SOFIX приключи петъчната сесия на ниво от 481.09 пункта, което е най-високата му стойност от 19 октомври 2009 г. насам, или близо 50 месеца.

Само от началото на декември индикаторът се е повишил в седем от търговските сесии и е отбелязал три понижения.

Повишеното търсене по част от позициите доведе и до сериозни поскъпвания. За последните 10 работни дни, книжата на Зърнени храни България са добавили 11.39 на сто към пазарната си оценка, а Първа инвестиционна банка нарасна с 9.91%.

Книжата на Химимпорт и Софарма се търгуват на нива от над 8% повече спрямо края на ноември. Подкрепата при акциите на фармацевтичната компания идват най-вече от продължаващата процедура по обратно изкупуване на собствени акции, като те вече са 4.12% от всички издадени.

С близо 6% за периода е поскъпването и на книжата на друга публична банка, част от SOFIX, а именно Централна кооперативна банка.

Най-слабо за периода от 1 до 13 декември се представят акциите на Индустриален холдинг България и Неохим, загубили респективно 4.52 и 2.36 на сто от капитализацията си.

Сред по-широките индикатори (BG40 и BGTR30) прави впечатление ръста за Холдинг Варна и Трейс Груп Холд с 19 и 10.48%, както и ЕМКА и Фазерлес добавили по около 5 на сто от началото на последния месец на 2013 г.