Китай има с какво да се поздрави днес, 16 декември 2013 г. След кацането на апарата "Чанъе-3", Китай стана третата държава, успяла да извърши успешно кацане на Луната след САЩ и СССР.

Снощи председателя на Китайската народна република Си Цзинпин и премиерът Ли Къцян напуснаха Центъра за въздушен контрол, за да обявят „пълния успех“ на мисията.

Китайската официална информационна агенция не закъсня с показването на първите кадри, заснети от апарата.

Първият китайски луноход, наречен "Юйту" (Нефритов заек, на снимката долу) с червеното знаме на Народната република, разгърна своите слънчеви панели и направи първа обиколка на „Залива на дъгата“, както се нарича мястото, на което се приземи китайският апарат.

"Обхватът на настоящата лунна мисия отива отвъд всичко, което можем да си представим", заяви в. China Daily , в редакционна статия, озаглавена "Фантастичната лунна мисия."

"Като се има предвид бързото нарастване на населението в света и изчерпването на много ресурси, напредъкът в изследването на космоса и мирното използване на ресурсите на Луната или Марс може да бъде възможност, от която да се възползва човечеството в близко бъдеще ", съобщава вестникът.

Стартът на "Чанъе-3" отбеляза началото на втория етап на китайската програма за изучаване на естествения спътник на Земята. Тя включва извеждане на апарат на лунна орбита, кацане на лунната повърхност и връщане обратно.

В рамките на третия етап – през 2017 г. на Луната ще бъде изпратен още един апарат, чиято мисия ще бъде да достави на Земята образци от лунната почва.