Турската полиция е задържала над 49 души, сред които синовете на трима министри, в рамките на разследване за предполагаема корупция, свързана с обществени поръчки, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Полицейската операция беше предприета на различни адреси вчера призори в Истанбул и Анкара от екипи за борба с финансовите престъпления. Трима от задържаните са идентифицирани като синовете на министрите на вътрешните работи, на икономиката и на околната среда и градоустройството.

За разпит в полицията е бил повикан и кмет на околийски град, чието име не се съобщава. Сред задържаните е и висш банков чиновник, както и двама съветници на министъра на икономиката Зафер Чаглаян.

Сред арестуваните има бизнесмени и популярни в страната лица, като турския милиардер Али Агаоглу. Валията на Истанбул потвърди, че полицията е извършила операция, но отказа да съобщи подробности.

Най-оригиналните начини, по които светът се бори с корупцията

Държавни и банкови служители съобщиха, че полицията е претърсила и централата на държавната банка Халкбанк (една от най-големите банки в Турция). Претърсени са били и други офиси на банката. След полицейската операция акциите на банката паднаха с 5%, информира Ройтерс.

Според турски коментатори зад полицейската акция стои влиятелният турски проповедник Фетхуллах Гюлен, чиято мрежа от последователи има влиятелни позиции в редица институции - от полицията до тайните служби и съдебната система.

Операцията се разглежда като удар срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган броени месеци преди предстоящите през март местни избори.

Влиятелната мрежа на Фетхуллах Гюлен, ръководещ международното ислямско движение "Хизмет" ("Служба") от комплекс в САЩ, помогна на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която има ислямистки корени, да спечели нарастващ дял от гласовете на три последователни избори.

Последните месеци донесоха открити конфликти с движението "Хизмет". Главният фокус през последните седмици е планът на правителството да премахне частните подготвителни училища, много от които финансирани и ръководени от Гюлен.