Повече от три милиона българи и румънци вече живеят в други страни от Европейския съюз и премахването на ограниченията за миграцията едва ли ще доведе до сериозно увеличаване на броя им – това коментира европейският комисар по заетостта Ласло Андор, цитиран от „Ройтерс” в деня, когато бяха премахнати рестрикциите за тях на пазара на труда.

„Твърдо вярвам, че ограничаването на свободното движение на европейски работници не е отговорът на високата безработица или решение на кризата", заяви Андор, имайки предвид икономическите трудности в ЕС след финансовата криза през 2008 г.

Той призна, че внезапен сериозен наплив на хора от други държави на ЕС може да подложи на напрежение образователните, жилищните и социалните услуги в някои региони. Според него обаче решението е да се предприемат действия за уреждане на конкретните проблеми, а не да се издигат препятствия пред работниците.

Според него в трудни времена хората, които заминават да работят в други държави в ЕС, често са обвинявани, че вземат работните места на местните хора или че злоупотребяват със
социалната система, информира bTV.

„Всъщност изследвания последователно показват ползите от свободното движение на работници за икономиките на страните домакини.

Мобилните работници допълват работниците в страната домакин, като помагат за запълване на недостига на умения и работна ръка", каза Андор в опит да успокои страховете в страни като Великобритания, Франция и Германия, че отпадането на ограниченията за достъпа на българи и румънци до трудовия пазар в ЕС, което влезе в сила днес, ще доведе до вълна от мигранти.

Той заяви, че по изчисления на Европейската комисия в общността има около 2 милиона незаети работни места.