Днес вероятно ще бъде първият ден с по-активна търговия за новата година, коментира специално за Profit.bg Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД ЮГ Маркет Фонд Мениджмънт АД .

За разлика от миналата седмица, инвеститорите вече са пред терминалите и като изключим онези от тях, които ще скачат за някой кръст в студената вода, повечето са набелязали новите си цели.

По-нетърпеливите да похарчат някой лев, вероятно, ще се насочат към познати имена като Химимипорт, ЦКБ, ПИБ, Зърнени храни, Софарма, Монбат, Адванс терафонд - компании, които традиционно формират челото на инвеститорските класации.

Други обаче ще предпочетат по-рядко търгувани акции в търсене на следващите „ракети“, така че не изключвам изненади в периферията на малкия ни пазар.

Към тази картинка трябва да добавим и някои неуредени сметки на спекулантите с дружества като Петрол, например, където силните дози адреналин са основна причина за големите движения напоследък.

Като цяло, очаквам сравнително високи дневни обеми на търговия, въпреки поизтънелите от празници джобове на индивидуалните инвеститори.