Холдингът Химимипорт и свързаните с него дружества са една от най-горещите теми в момента на фона на изригването на цените им от началото на годината.

Акциите на Химимимпорт и неговите дъщерни дружества са най-добре представящите се дружества в SOFIX от началото на годината и до голяма степен предопределят нарастването му.

С ръста си от 5.8% от началото на годината, SOFIX отстъпва единствено на гръцкия водещ индекс, добавил за посочения период 6.5% към стойността си.

Акциите на Химимпорт са поскъпнали с близо 30% от началото на годината, повеждайки класацията, следвани от книжата на ЦКБ, с повишение от 23%.Книжата на Зърнени Храни са на четвърто място по повишение със 17.5%, като отстъпват на книжата на ПИБ, добавили 19.3% към стойността си.

Повишение от подобна амплитуда за толкова кратък срок поражда у инвеститорите редица въпроси за бъдещата посока при книжата на Химимпорт и съответно останалите дружества от групата.

Ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос, като изходим от историческото представяне в книжата на компанията.

Това няма да е първият ни технически анализ на дружеството– за сравнение можете да видите:

Химимпорт - технически анализ

Химимпорт: технически анализ (Втора част)

Разбира се, че подобен ръст отваря възможността за волатилност в бъдещата търговия с акциите на холдинга. Краткосрочните кратки и остри корекции не са изключени, като най-малко на инвеститорите ще им е необходимо време да свикнат с новите цени.

Можем да наблегнем на няколко неща. Може би най-важното нещо е пробивът на върха при акциите на дружеството от миналата година, който бе при ниво от 1.69 лева.

Пробивът е важен технически сигнал и добра отправна точка, за да продължи и да е в сила по-нататъшния средносрочен ръст при позицията.

В същото време това ниво би следвало да остане в сила и да ограничи какъвто и да е по-нататъшен спад. Казано по друг начин то може да е добра отправна точка за инвеститорите да позиционират своите стопове или да акумулират повече акции при наближаването му.

От една страна, целта на ръста при акциите може да е 61.8%-то фибоначи ниво на спада от 3.585 до дъното при 0.64 лева. Тоест това е нивото от 2.46 лева.

Нивото от 2.4 получаваме като сигнал и от още един технически ъгъл - ако екстраполираме по време и екстензитет ръстът при позицията от миналата година.

До нива от около 2.3-2.4, като поне първоначална цел ни отвежда и екстраполирането на два предходни тренда на повишения от дъното през 2008 година насам (обозначени със зелена линия).

Естествено инвеститорите не бива да се изненадват и плашат от корекции. Въпреки силното поскъпване в акциите на холдинга, последните трябва да се съсредоточат около крайната си цел и фундамента, който сочи, че книжата на Химимпорт могат да се смятат все още за „силно подценени“. Дружеството се търгува при съотношение цена-печалба от около 3, което е най-ниско сред компонентите на SOFIX.

Прилики и разлики между Софарма и Химимпорт

Като успокоение по-нетърпеливите могат да си припомнят, че когато последния път индексът на сините чипове SOFIX се е търгувал на настоящите си нива (28 октомври 2008 година), акциите на Химимпорт са стрували 3.01 лева, или с около 50% повече.

В крайна сметка за изминалите пет години холдингът е натрупал значителна печалба (поне от отчетите му), която най-малкото би следвало да е повишила стойността му към днешна дата.

И най-хубавото оставаме за най-накрая. Силното поскъпване на акциите на Химимпорт през последните седмици инициира отново „златно пресичане“ (случва се когато 50-дневната пълзяща средна цена премине над 200-дневната такава), което се случи вчера.

Към днешна дата 50-дневната МА на Химимпорт е при ниво от 1.6605, което е минимално над 200-дневната средна от 1.658. И все пак ако ръстът при акциите се задържи, то най-вероятно ще можем да говорим вече за трайно пресичане.

Именно това пресичане би следвало да е сигнала, който големите институционални инвеститори чакат, за да сметнат, че тренда вече е преминал в трайно възходящ и да се включат в позицията.

Нека да припомним, че след подобно пресичане при SOFIX през октомври на 2012 година индексът регистрира изключително успешна година, в която се повиши с близо 40%.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции