Най-големият световен производител на смартфони - Samsung Electronics Co. най-вероятно ще представи следващата версия на най-продавания си модел Galaxy S5 през април.

В същото време компанията проучва възможността за въвеждането на сканираща технология, свързана с очите в битката с Apple, твърдят запознати.

Новият S5 ще е свързан със следващо поколение технология преносими „умни устройства“, което ще надгражда настоящия умен часовник на компанията Galaxy Gear.

През настоящата седмица Samsung изнесе данни за печалба, която се оказа под средните прогнози на анализаторите, и обяви, че ще залага много на преносимите технологии в бъдеще.

„Обикновено представяме новите си модели в първата поливина на годината през март, или април“, коментира Лий Йонг Хий, вицепрезидент на звеното за производство на мобилни телефони пред Bloomberg.

Компанията, която продава един на всеки три смартфона по света, добавя нови модели и характеристики към тях в усилията си да набере конкурентни предимства.

Във високия сегмент сериозна конкуренция се среща от Apple, докато в бюджетния клас от все повечето китайски производители, които представят бюджетни модели за около 100 долара.

През октомври Samsung регистрира дизайн за „умни очила“, чрез които потребителите ще могат да виждат това което е на смартфоните им и да правят обаждания.

Продажбите на модела S4 регистрираха сериозно забавяне след представянето на двата модела на Apple през септември. Единият от тях предложи първите на пазара сензорни отпечатъци.

Акциите на Samsung загубиха 11% от затварянето си на 23 декември миналата година, след като специалисти понижиха прогнозираните печалби на компанията, следствие на очакваното понижение на продажбите при моделите от най-висок клас.

По отношение на новия модел спекулациите са, че той ще е с 5-инчов дисплей с резолюция 2 560х1440 пиксела (560 ppi), което ще го направи смартфона с най-добрия дисплей в света. Процесорът най-вероятно ще е Qualcomm Snapdragon 800, както и ще разполага с 3 GB оперативна памет.

Най-съществената разлика обаче се очаква да е в тялото на модела. Той може се предлага в две разновидности – с пластмасов и с метален корпус.