От спираща дъха перлена огърлица за кралицата до стара гайка за херцога на Кент – кралското семейство на Великобритания е получило най-разнообразни подаръци през миналата година.

Всеки предмет, включен в официалния списък на подаръците за кралското семейство, показва как официални лица, компании и общественици са решили проблема – да изберат подарък за някого, който има всичко, пише The Telegraph.

По време на посещение в Канада дъщерята на кралица Елизабет - принцеса Анна, е получила свой портрет, на който е изобразена, яздейки лос. Творбата е дело на съвременен художник.

Сред странните подаръци, подбрани за принцесата, са още бродирана шапка с конски уши, пластмасов ангел, гном и книга със странното заглавие "Вашите ръце ми напомнят за обяд със свинско месо".

Щайта череши, хартия за печене и автомобилна гайка от Aston Martin са най-озадачаващите подаръци за херцога на Кент.

Кралицата, естествено, се радва на най-щедрите подаръци. Сред тях е перлена огърлица от емира на Обединените арабски емирства, четири емайлирани бръмбара скарабей от Бангладеш и брошка с диамант и турмалин от Саскачеван в Канада.

Елизабет II трябваше да се покаже доволна и от куп ненужни неща, като например артилерийски патрон, монтиран върху дървена основа, копие на журнал "Кости и стави" и банкнота от 500 рупии, покрита с плексиглас.

Официалните подаръци за кралското семейство не са тяхна частна собственост, а само се съхраняват от името на кралицата. Те могат да бъдат употребявани или показвани от кралското семейство, както и излагани в галерии или.

Ако стойността им е под 150 паунда, могат да бъдат давани за благотворителност.

Списъкът, публикуван от Бъкингамския дворец, включва подаръците за кралицата, херцога на Единбург, херцога на Йорк, дъщерята на кралицата - принцеса Анна, графа и графинята на Уесекс, херцога на Кент, херцога и херцогинята на Глостър и принцеса Александра.

Последната в списъка - принцеса Александра - трябва да е била много нещастна миналата година - тя не е получила нито един подарък.