Световният икономически форум публикува своя традиционен годишен доклад, в който очертава най-големите световни рискове през настоящата година.

Икономическите рискове, обществените рискове и рисковете за околната среда доминират в класацията.

Челното място се заема от риска от фискални кризи в някои от големите световни икономики. Въпреки усилията на много страни от еврозоната да контролират нивата на дефицитите и задълженията си, опасенията свързани с фискалните кризи, остават.

Те също така се подхранват от високите нива на публичния дълг в Япония и САЩ, където политическите проблеми засилват опасенията. Фискалните кризи могат сериозно да навредят на стабилността на световната икономика, според Световния икономически форум.

Пет години след фалита на Lehman Brothers, фалитът на голям финансов механизъм или институция също фигурира сред десетте най-големи световни рискове през тази година, класиран под номер девет.

Структурната безработица и непълната заетост е вторият най-голям риск, според доклада, тъй като много хора, както в развитите така и в развиващите се икономики, имат проблеми с намирането на работа. Младежите и млацинствата са особено уязвими, тъй като нивото на младежката безработица зсе движи около 50%, а непълната заетост преобладава, особено на развиващите се пазари.

Един от най-притеснителните проблеми, според доклада, е неравенството по отношение на доходите. То поражда опасения около Голямата рецесия и неблагоприятния ефект, която е имала над средната класа в развитите икономики, докато глобализацията доведе до поляризиране на доходите в развиващите се и в развитите икономики.

Това все още е в сила, въпреки очевидния прогрес в страни като Бразилия и по-малките нива на бедност в няколко развиващи се страни в Азия и Африка.

Рисковете, свързани с околната среда, също са доста, като в челната десетка има три от тях. Водната криза например се нарежда на трето място. Това е пример за продължаващото и засилващо се схващане за световната водна криза в резултат на лошото управление и нарасналата конкуренция за вече и без други оскъдните водни ресурси вследствие на икономическата активност и увеличаването на населението.

На седмо място сред най-големите рискове e зачестяването на природните бедствия като наводнения, суша, пожари и т.н. Климатичните промени са класирани на пето място.

Предвид факта, че човечеството може да се справи ефективно с глобалните рискове само чрез международно сътрудничество, вероятно не е изненада, че провалът на управлението в световен мащаб също е включен в класацията като седмият най-голям риск под номер седем.

Осмият най-голям риск, според доклада на Световния икономически форум, са хранителните кризи, докато челната десетка се оформя от риска от сериозна политическа и социална нестабилност.