Човек трудно може да изгуби автомобил Ferrari. Собствениците на тази марка автомобили ги пазят грижливо. Ferrari клубове и историци записват номера на всеки автомобил. Аукционни компании и частни колекционери постоянно претърсват гаражите по света, за някое старо Ferrari, което да купят и продадат, пише CNBC.

Въпреки това на всяко поколение или две, се губи по някое Ferrari, което впоследствие бива открито.

Едно такова "изгубено" Ferrari е на път да бъде продадено на търг този уикенд. Това е рядък модел Ferrari 330 GTS от 1967 г. Колата е ръждясала. Двигателят не работи, а части от автомобила са обгорени при пожар. Интериорът пък не е достоен дори за автомобилните морги, да не говорим за гаража на някой милионер.

Въпреки че се намира в подобно състояние, колата се очаква да бъде продадена по време на търга на Gooding & Co. в Скотсдейл, Аризона, за над 2 млн. долара.

Историята на автомобила започва в Италия. Колата е изпратена от завода на Ferrari на Carrozzeria Pininfarina, където са били внесени допълнителни неща по екстериора и интериора й.

Това е бил петият автомобил от 99 GTS коли, произведени от Ferrari. Цената му е била около 15 000 по това време, което си е било цяло състояние за кола.

След това Ferrari-то е транспортирано през 1967 г. до вносител в Гринуич, Кънектикът и продадено на доктор Самюел Шер, пластичен хирург от Ню Йорк. Шер е бил запален колекционер, като в автопарка му е имало автомобили Alfa Romeo, Bugatti, Rolls-Royce и Mercedes-Benz.

Шер обожавал колата и изминал с нея над 35 000 км. за по-малко от две години. През 1969 г. тя се запалила и после била продадена на търг на Motor Insurance Co. в Ню Джърси.

Следващите 44 години Ferrari-то прекарва в гаража в Пенсилвания. От Gooding твърдят, че настоящият собственик е частен колекционер, който бил чул за колата и в продължение на години се опитвал да купи от собственика й.