Ще се дават повече стимули за развитие на малките и средните производители, защото това е формулата за излизане от кризата. Това е заявил министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в аграрното министерство с представители наСъюз "Произведено в България", съобщи пресцентърът на ведомството.

Приоритет за правителството е увеличаването на родната продукция както на българския, така и на международния пазар. "Няма спор, че каузата на България е земеделието. Трябва да го развиваме, защото 20 на сто от населението ни е заето в този сектор", е подчертал Греков. По думите му утвърждаването на българските стоки ще доведе до повече доходи на фермерите и повече заетост в селското стопанство.

"Въпреки че продуктите ни са познати, при сериозната конкуренция на пазара трябва постоянна реклама, която да подчертава предимствата на родните стоки", е посочил министър Греков.

Той е припомнил, че в новият програмен период приоритет ще са малките и средни стопанства, които трябва да повишат конкурентоспособността си. "Освен със специалните мерки по Програмата за развитие на селските райони, те ще са стимулирани и от допълнителното плащане за първите хектари", е посочил министърът.

В подкрепа на производителите се предвижда изграждането на борси по Черноморието и на Дунав, е казал още Греков.