Застрахователната компания на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc., ще гарантира предложената награда от 1 млрд. долара от Quicken Loans Inc., ако участник в играта прогнозира точно победителя във всеки мач от финалния турнир в тазгодишното колежанско първенство по баскетбол на САЩ.

Наградата ще бъде изплатена на 40 годишни вноски от по 25 млн. долара и ще бъде поделена между позналите, ако те са повече от от един, се казва в изявление на базираната в Детройт Quicken Loans. Победителят също така може да предпочете да получи 500 млн. долара наведнъж.

Berkshire се занимава с необичайни застраховки от десетилетия, защитавайки клиентите от големи загуби в замяна на премийни плащания. Базираната в Небраска компания спечели залог по време на Световното първенство по футбол през 2010 г., след като Франция бе елиминирана още в групите.

В миналото Berkshire е гарантирала евентуалното изплащане на 1 млрд. долара като част от събитие, организирано от PepsiCo Inc.

Бъфет е предложил наградата от 1 млрд. долара на основателя на Quicken Loans Дан Гилбърт, когато председателят на Berkshire е бил в Детройт миналата година.

Турнирът, в които участват 68-отбора и се играе по системата на директната елиминация, започва през март. Прогнозите ще бъдат ограничени до една на домакинство, а максималният брой участници в играта ще бъде 10 милиона.

От Quicken Loans не съобщават колко са платили за тази застрахователна полица. Турнирът не включва няколко квалификационни мача, което намалява броя на участващите отбори до 64.

Вероятността човек да познае всеки победител в турнир с 64 отбора е по-малко от едно на квинтилион, според Джеф Берген, преподавател по математика в университета DePaul в Чикаго. Дори и човек да разбира от баскетбол и да следи представянето на отборите, това увеличава възможността до около 1 на 128 милиарда, според Берген.

Вероятността на Бъфет да му се наложи да плаща пък е около 1 на 10 000, ако всичките 10 млн. участници разбират от баскетбол, казва Берген.

Колежанският турнир по баскетбол, известен като “Мартенска лудост,” е сред най-гледаните спортни събития в САЩ. Финалният мач през миналата година, в който Луивил победи Мичиганския университет, е привлякъл 23.4 милиона телевизионни зрители.

През 2010 г. CBS и Turner Broadcasting взеха телевизионните права на турнира за период от 14 г. срещу 10.8 млрд. долара.

Опитите да се познае победителя от всеки мач е нещо като мания в САЩ, където колеги често залагат в офиса и се състезават срещу звезди, които публикуват своите прогнози онлайн. Президентът на САЩ Барак Обама също обявява публично своите прогнози всяка година, като през 2009 г. дори позна, че Университетът на Северна Каролина ще спечели турнира.