10 милиона броя преносими технологии ще бъдат продадени през тази година, прогнозират от Делойт в доклада "„Прогнози – Технологии, Медии, Телекомуникации през 2014 г.“

50 милиона домакинства ще удвоят използването на платените телевизионни програми, глобалните постъпления от продажбите на премиум спортни права ще се увеличи с 14 процента, начело със спортните лиги в Северна Америка и европейските футболни първенства, възможно е потенциално увеличение на eVisits, смятат още експертите на компанията.

Докладът предвижда фаблетите – смартфони с по-големи размери на дисплея, комбинация между телефон и таблет – да надвишат продажбите на таблети с около 25 милиарда щатски долара. Глобалните продажби на смартфони, таблети, преносими компютри, ТВ системи и гейминг конзоли ще надвишат 750 милиарда щатски долара през 2014 година.

„Нашият доклад отразява детайлно тенденциите в индустрията, които се следят с интерес и често биват оспорвани. Въпреки че съществуваше несигурност около преносимите технологии, ние прогнозираме, че потребителският интерес ще доведе до приходи на стойност 3 милиарда щатски долара от продажби на очила, часовници и технологични фитнес ленти.

Очакваме удвояване на броя на ползвателите на Pay TV, което е в противоречие с историческите очаквания за изцяло безжични технологии", казва Джолион Баркър, лидер на Глобалната ТМТ индустрия в Делойт.

„В допълнение, продадените смартфони, които представляват най-голямата част от групата на т. нар. интерактивни всекидневни стаи (с приходи в размер на 375 милиарда щатски долара през 2014 г.) достигат насищане сред повечето възрастови групи.

Изключение прави единствено възрастовата група 55+, сред която ще се наблюдава рязко увеличение на потреблението на смартфони през тази година.

През 2014 г. услугите за IM съобщенията на мобилните телефони ще генерират около 70% от всички изпратени съобщения, но ще формират само около 3% от приходите. Всеки ден около 70 милиарда съобщения ще бъдат изпращани чрез мобилни устройства, от които само 21 милиарда чрез услугата кратки съобщения (SMS).

Очакваните приходи от текстови съобщения са в размер на около 100 милиарда щатски долара, в сравнение с 2 милиарда щатски долара от услугите за незабавни съобщения (IM). В глобален мащаб обемът на незабавните съобщения и текстовите съобщения ще се увеличава, въпреки че в някои от развитите пазари ще се наблюдава спад в обемите на кратките текстови съобщения (SMS).

2014 ще бъде годината на поколението на възраст над 55 години. Тази група е изправена пред редица предизвикателства и възможности.

„Ангажирането на тази група да използват всички функции на техните смартфони, а не единствено функцията на обикновен телефон, предоставя големи възможности. Предизвикателството е, че една четвърт от собствениците на тези смартфони не биха използвали мобилни приложения“ добавя Баркър.

Тазгодишните прогнози отчитат увеличение на eVisits (виртуални посещения) и се очаква те да се превърнат в масова практика.

„Ще наблюдаваме повратна точка при тяхното използване, което отчасти се дължи на натиска да се редуцират медицинските разходи и да се подобри качеството на медицинската грижа, но най-вече това се дължи на промените в технологиите и телекомуникационната инфраструктура“, добавя Баркър.

Докладът отразява някои тенденции и след 2014 година и предвижда „перфектна буря“ от условия, които могат да превърнат Масовите Отворени Онлайн Курсове (МООК) в основен фактор до 2020 година, представляващ почти 10% от всички курсове в професионалното и продължаващото образование.

Нова технология, алтернативни начини на преподаване и необходимостта непрекъснато да се актуализират знания, потвърждават тенденцията, предполагаща, че MOOК ще нарастват в дългосрочен план, дори ако се наблюдава кратко прекъсване през 2014 година, се казва още в доклада на Делойт.