Учени от Университета на Колорадо в САЩ представиха най-точния, по думите им, атомен часовник в света, съобщава The Verge.

Смята се, че ако устройството е започнало да функционира при създаването на Земята, то днес щеше да показва точно време до секундата и най-вероятно часовникът ще надживее родната планета, предаде „Фокус”.

Вижте и Седем часовника по над милион долара

За изследователите създаването му е само една от крачките напред. „Вече планираме да усъвършенстваме функционирането му още повече”, казва ръководителят на научния екип Джун Йе. ”Можете да очаквате нови технологични пробиви при часовниците ни в следващите пет до десет години”.

За изследователите предстои да докажат обаче, че технологията им е най-добрата. Въпреки че са създали часовник, който ще остане точен за 5 милиарда години, съществува техническа подробност, която възпрепятства признаването му за най-точен.

Той е базиран на стронциеви атоми, а приетата дефиниция за време се основава на цезий. Учените се надяват, че ще успеят да убедят институциите, отговарящи за стандартите, да приемат и стронция, съобщи bTV.