Висшият народен съд в китайската провинция Цзянси издаде смъртна присъда заради подкуп на чиновник - бивш председател на местната законодателна власт в град Синю Чжоу Цзянхуа, предаде ИТАР-ТАСС.

Съдът призна Чжоу за виновен в общо 99 случая, когато е получавал подкупи - в китайска и чужда валута. Според следствието бившият чиновник е натрупал по този начин 10.2 милиона юана (1.6 милиона щатски долара).

Изпълнението на смъртната присъда е отложено с две години, каквато е практиката напоследък в Китай. Освен това са отнети политическите права на Чжоу Цзянхуа, а цялата му собственост - конфискувана, съобщи bTV.

Междувременно в Пекин в сряда започна и съдебен процес срещу дисидент ветеран, който настоява държавните служители да публикуват информация за имуществото си. Делото срещу основателя на правозащитното движение „Нови граждани" Сюй Чжъюн е по обвинение в нарушаване на обществения ред.

Чжао Чанцин, който е лежал три пъти в затвора заради правозащитна дейност, освободи двамата си адвокати, което му даде възможност да отложи насроченото за четвъртък съдебно изслушване с 15 дни. Той заяви, че ще пледира за невинност. Чуждестранните дипломати не бяха допуснати до залата, в която трябваше да се състои изслушването.

Чжао е член на движението „Нови граждани", което правителството се опитва да смаже, въпреки че целите им до голяма степен съответстват на обявената от партията кампания за изкореняване на корупцията сред държавните служители.

Процесите срещу двамата антикорупционни активисти отразяват решимостта на китайските управници да се справят с всички предизвикателства срещу властта на комунистическата партия.

В Китай са задържани поне 20 граждански активисти срещу корупцията, не всички от които са членове на „Нови граждани". По-късно днес предстои трети активист, Хоу Син, да се изправи пред съда. Хоу е обвинен заради отправен миналата година от него призив за разкриване на имуществото на държавните служители.