Слабата зависимост на родния пазар с международните пазари се оказа, че има и добра страна понякога – БФБ показа, че може да се повишава в изключително труден момент за световните борси и особено за развиващите се пазари.

Повишението от 1.3% на индекса на сините чипове SOFIX може и да не е толкова впечатляващо, но трябва да отбележим, че то се случва в ден, когато всички европейски и международни пазари са сериозно на отрицателна територия.

За сравнение унгарският BUX е с понижение от 1.5%, полският WIG 20 се търгува с 1.7% надолу, румънските индекси се търгуват с около 1% надолу. Понижение от 1.4% отбеляза и руският RTS.

Още по-сериозно е положението в Турция, където лирата продължава със свободното си падане спрямо останалите основни валути. Турският индекс, следящ представянето на 100-те водещи компании в страната, се понижи днес с 2.6%.

С 2% надолу се търгува и гръцкият индекс ASE 100, като той вече не е дори в Топ 10 на най-повишаващите се в света от началото на годината, след като дълго време оглавяваше класацията.

С ръста си от 10.6% от началото на годината индексът на сините ни чипове SOFIX отстъпва първото място на най-повишаващите се индекси, което зае през изминалата седмица.

Изпреварва ни Дубай с повишение от 13.3% от началото на годината, а непосредствено след нас се нареждат Йордания с 9.72% ръст и Виетнам с 9.69%.