Нови партньорства с катарския бизнес ще търси българска делегация, която заминава утре за емирството. Тя ще бъде предвождана лично от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, научи "Стандарт".

Визитата ще се състои във вторник и сряда, като съставът на делегацията все още се доуточнява. Засега е ясно, че заедно с министъра към арабското емирство ще заминат представители и ръководители на различни дирекции в икономическото ведомство, а също и хора от подопечните му агенции за инвестиции и за малките и средните предприятия.

Родната делегация ще участва и в заседанието на българо-катарската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и техническо сътрудничество, чиито съпредседатели са Стойнев и катарският министър на икономиката и търговията шейх Ахмед бин Джасим бин Мохамед ал Тани.

Към групата ще бъдат включени и представители на Министерството на земеделието и храните, като е възможно ведомството да бъде представено и от зам.-министър. Идеята за посещението на родната делегация се роди на заседанието на правителството миналата сряда, когато министърът на земеделието Димитър Греков повдигна въпроса Стойнев да съдейства за подписването с Катар на меморандум за партньорство в областта на овцевъдството.

Документът е уговорен преди месеци, вече е подготвен от наша страна и е изпратен в Катар за съгласуване, съобщи тогава Греков. Освен представители на властта в делегацията е възможно да се включат и хора от бизнеса, които искат да намерят нови партньорства с катарците по време на визитата на родната делегация. Основните теми за разговор ще са в сферите на търговията, инвестициите, енергетиката, туризма, информационните технологии, транспорта и земеделието.

Веднага след приключването на мисията в Катар, Драгомир Стойнев заминава за Милано, където ще се срещне с еврокомисаря по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни. Сред основните теми за обсъждане между двамата ще бъдат възможните действия за реиндустриализация на Европа.

Това е сред приоритетите не само на българското правителство, но и на Брюксел. Според думите на самия Стойнев през миналата седмица след кръглата маса "Реиндустриализация чрез конкурентоспособност" е възможно след срещата с Таяни да бъде договорено София да бъде домакин на следващата среща за възраждането на индустрията в Евросъюза.