Националната агенция за приходите (НАП) е обявила 17 тайни търга за продажба на златни и сребърни изделия с тегло 59.05 кг, показва справка в електронния магазин на сайта на ведомството.

Началната тръжна цена общо за всички процедури е почти 447 хил. лева. Вероятно обаче данъчните ще получат по-висока стойност в хода на наддаването, посочва вестник "Монитор".

И 17-те търга ще се проведат утре. Девет от тях ще бъдат в териториалната дирекция на НАП в Бургас. Началната тръжна цена, предложена за златните и сребърните изделия, е 249 175 лв. Останалите наддавания ще се проведат в офиса на данъчните в Русе. От тях трябва да бъдат събрани поне 197 598 лв.

В пет от наддаванията в Бургас се предлага 14-каратово злато стара изработка за претопяване. То е било отнето в полза на държавата след влезли в сила присъди на окръжните съдилища в Ямбол, Бургас и Сливен.

Изделията от жълтия метал, които се продават на тези търгове, тежат общо 5.7 кг. Началната цена за всяка една от процедурите варира между 33 335 лева и 39 425 лева.

Данъчните в Бургас ще продадат на търг и 474 г златни бижута от 14 и 18 карата. Наддаването за тях ще започне от 15 689 лева. Сред накитите има гривни, синджирчета, медальони, обеци и пръстени. Отделно от това има процедура и за 634 г злато за скрап от 14 и 18 карата. Продават се още повредени сребърни изделия и стопилки.

В търговете на НАП, които ще се проведат в Русе, пък се продават предимно златни бижута. Сред тях има обеци, колиета, висулки с перли и др. Любопитното е, че се продават сребърни монети с номинал от 20 и 50 лева.

Те са били произведени още през 1930 г. Предлагат се и метални пари, изработени от никел и мед.

От НАП припомнят, че обикновено в такива търгове могат да участват само лица, които са се вписали в регистъра на Министерството на финансите. Това им дава право да се занимават с добиване, преработване и сделки с благородни метали. Желаещите да участват в наддаванията трябваше да внесат до миналия петък депозит, който е 20% от началната тръжна цена.

В същия срок те трябваше да подадат предложенията си в териториалната дирекция на НАП в Бургас. По принцип това може да стане на място или по пощата. Освен това при търговете с тайно наддаване не е нужно участниците да присъстват при отварянето на офертите и класирането.

Ако победителят не е дошъл за търга, служителите на НАП ще го уведомят писмено. След това той трябва да плати сумата в 7-дневен срок, като си приспадне внесения депозит. В случай че не го направи, това се приема като отказ да купи вещта, а внесеният депозит се задържа.

Данъчните припомнят още, че останалите участници могат да подадат искане за изтегляне на депозита. Те трябва да посочат банкова сметка, по която да бъде преведена сумата.