Само на 8 км от град Ика в южната част на Перу се намира китният пустинен оазис Хуакачина.

Построен около малко естествено езеро и заобиколен от огромни пясъчни дюни, които се простират на неколкостотин метра височина, Хуакачина носи духа на Сахара, но всъщност се намира само на един час път с кола от брега на Тихия океан.

Оазисът отдавна е добре позната туристическа дестинация за богатите местни семейства от близкия град Ика, а напоследък и все по-популярен сред сандбордистите (сандборд е спускане върху дъска по пясъчна дюна).

Хотелите и ресторантите в оазиса са струпани основно около синьозелената лагуна, а постоянното му население от около 100 души е заето изключително в туристическия сектор.

Вижте и Убийци на живот: пустините рекордьори

Хуакачина процъфтява през 1940-те и 1950-те години като дестинация за бягство на перуанския елит и възвърна част от своята известност чрез кампании за насърчаване на туризма през 1990-те години.

Днес това е рай за туристите, но техните посещения оказват своето влияние върху лагуната. Потреблението на подземни води е свалило рязко нивото на водата. През последните няколко години се налага оазисът да се захранва с вода от други източници, за да не пресъхне.

Наречен "Оазис на Америка", Хуакачина е един от малкото останали природни оазиси в Северна и Южна Америка.