Само след дни (на 4 февруари) Facebook ще отпразнува своята десета годишнина. Нейният основател Марк Закърбърг даде специално интервю за Businessweek, само три месеца преди да навърши 30 години.

Закърбърг казва, че „като цяло не е доволен от нивото на услугата, която предлагат“ и то въпреки че компанията му отчете печалба от 1.5 млрд. долара за 2013 г., а през декември социалната мрежа е имала 757 млн. активни потребители всеки ден, което е с 22% повече спрямо сравнимия период на година по-рано.

В интервюто той споделя, че за настоящата 2014 г. си е обещал да гледа по-положително, а също така и да пише благодарствена бележка, на ръка или по имейл, на някого, за когото смята, че заслужава.

Вижте още: Деветте типа потребители на Facebook

Припомняме, че през 2009 г. и 2010 г. той си постави като цел да носи вратовръзка всеки ден и да научи мандарин, докато за 2011 г. - да яде животни, които са убити от самия него. През 2012 г. той обеща, че ще програмира всеки ден, а миналата година той се срещаше с нов човек извън компанията всеки ден.

Въпреки самокритичността на Закърбърг, Busineesweek пише, че неговата социална мрежа има 1.23 млрд. потребители; компанията му струва 135 млрд. долара и вероятно ще стане онази, която най-бързо е постигнала прага от 150 млрд. долара след излизането си на пазара.

Относно плановете за бъдещето за Facebook, Закърбърг споделя, че в идните три години очаква да се подобри присъствието и съответно приходите, които компанията получава от мобилни устройства, а до пет години социалната мрежа трябва да решава проблеми на хората, за които те не осъзнават, че ги имат.

Основателят на социалната мрежа има и 10-годишен план за Facebook. В него той е заложил подпомагане на прокарването на интернет достъп до милиарди хора.