Всеки месец към списъка със супер храни се добавя по нещо екзотично, като например семена от чиа или плодове акай. Истината е, че в магазина до вас също има супер храни, които са не само достъпни, но и евтини. Вижте 10 от тях:

Леща

Бобът и лещата са с високо съдържание на фибри и протеини, което ги прави много полезни за сърцето. Предимството на лещата пред боба е времето за подготовка – нейното приготвяне отнема от 15 до 30 минути и не се налага предварително киснене във вода.

Овесени ядки

Овесените ядки са идеалният вариант да добавите фибри към дневното си меню. Изследванията показват, че увеличаването на приема на разтворими фибри с 5 до около 10 грама всеки ден може да доведе до 5% спад на "лошия" холестерол.

Вижте и Пет супер храни, които би трябвало да ядете в момента

Зеле

Зелето безспорно е супер храна. Една порция съдържа 10 пъти повече от препоръчителната дневна доза от витамин К. В него има и три пъти над дневната доза витамин А, както и високо съдържание на лутеин.

Бадеми

В една порция бадеми се съдържат 37% от дневната нужда на организма от витамин E. Те също така доставят калций, фибри и фолиева киселина. Освен това в този вид ядките имат толкова флавоноиди, колкото в чаша зелен чай.

Чай

Докато сме на темата чай, няма съмнение, че това ще бъде здравословно допълнение към вашата диета. Чаят, особено зеленият, носи много здравни ползи. И зеленият, и черният чай са заредени с антиоксиданти, които стимулират имунната система и пазят сърцето.

Учените са установили, че тези, които пият по 12 грама или повече чай на ден, е два пъти по-малко вероятно да получат сърдечен удар от онези, които не пият чай.

Портокали

Можете да получите цялата си дневна доза витамин C от един портокал. Тези плодове ви доставят фибри и съдържат само 70 калории. Оранжевият им цвят означава, че са заредени и с голямо количество бета каротин.

Риба тон

Разбира се, сьомгата държи първенството по омега-3 мастни киселини. Но знаете ли, че консерва риба тон също може да ви осигури достатъчно от тях?

Това са пет продукта, които предпазват от грип

Ябълки

Ябълките не разполагат с огромни дози от всеки един витамин или минерал, но изследванията показват, че те имат осезаеми ползи за сърцето си. Хората, които ядат еквивалента на две ябълки дневно в продължение на една година, подобряват сърдечните си показатели.

Изследователите смятат, че това се дължи на комбинацията от пектин и полифеноли, които превръщат ябълките в супер храна.

Яйца

Белтъците са пълни с протеини, докато жълтъците доставят витамин Д плюс лутеин. Всичко това в 80 калории.

Моркови

Оранжевият им цвят трябва да ви подскаже, че са богати на бета каротин. Една чаша от моркови осигурява 4 пъти повече от необходимата дневна доза витамин А, който помага за изграждането на костите и допринася за добрата работа на имунната система.