С 6% са паднали цените на хранителните стоки на едро през януари в сравнение със същия период на 2013 г., сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Повечето плодове и зеленчуци поскъпват – поевтиняване има само при чесъна и портокалите.

Цените на основните хранителни стоки бележат спад на годишна база. Поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е с 25%, а цените на едро на захарта и брашното са с около 18% по-ниски.

Най-голям ръст на месечна база е отчетен при оранжерийните домати с 34% и на вносните доматите – с 25%. Поскъпването на българските оранжерийни краставици е с 23%, а на вносните – с 14%.

На годишна база най-много се повишава цената на зрелия фасул – там увеличението е с над 40%.

Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст има при цената на краве сиренето – с 12%, а поскъпването при кашкавала и маслото е с 4%.

Цените на месото и месните произведения през януари 2014 г. се задържат близо до нивата от преди година, като при свинското месо има поевтиняване от 7%.