Макар да са в изобилие в южното полукълбо, екзотичните плодове някога са били рядкост за останалата част на света и се радвали на особена почит и невероятни цени. Ананасите и портокалите били разкош и само богатите могат да си позволят да поставят по някой и друг на своите маси.

Днес портокалите и ананасите са напълно достъпни за вас, а най-луксозните витрина са заети от други блага на природата с непроизносими названия. Перфектно оформените, безупречни плодове са високо ценени, особено в Япония, където често се предлагат като подаръци:

Вижте още: Най-скъпите храни, които трябва да опитате

10. Ягоди Senbikiya Queen

83 долара за кутия с 12 ягоди

Луксозен доставчик на плодове в Токио продава тази кутия от 12 перфектно съчетани ягоди Senbikiya Queen за 83 долара. Senbikiya, най-скъпият магазин за плодове в света, може лесно да се сравни с магазин за бижута За да има шанс за кутията, плодът трябва да равномерно оцветен и без недостатъци. Отглеждани в парник, ягодите от този сорт се славят като най-сладките в света и въпреки цената от 7 долара на ягода, магазинът продава повече от 50 кутии на ден.

9. Череши Senbikiya

320 долара за килограм

Отново в най-скъпия магазин за плодове в света, една череша струва около 4 долара. Тези череши се продават в кутия около половин килограм, която струба 160 долара. Високата цена се обяснява със сложния и трудоемък процес на отглеждане и селектиране.

8. Купуачу

500 долара за килограм

С произход от Южна Америка, купуачу не е обикновен екзотичен плод. Плодът, който прилича на кокосов орех, расте в Амазония и има изключително здрава кора. Обикновено в нея се пробива дупка, през която да се извлече сладката ароматна каша с дъх на ананас. Купуачу се използва за приготвяне на десерти, кремове и шейкове. Ценен заради многобройните си достойнства за здравето, този плод е почти невъзможно да бъде намерен по пазарите.

7. Monstera Deliciosa.

50 долара за плод

Тя расте в тропическите гори на Централна Америка, в Мексико и Гватемала, и е изключително рядък и странен тропически плод. Ако се консумира небелен, странният продълговат зелен плод е токсичен. Иначе той има специфичен вкус и аромат, нещо подобно на смес от банан и ананас в плодова салата. Самото растение Monstera Deliciosa. От сем. Лилиеви, е декоративно, ако се гледа в домашни условия. То ражда плод само в природата, което е една от причините да бъде толкова ценено.

6. Дуриан

200 долара за плод

Ценен в Бруней, Малайзия и Индонезия, дурианът е наричан „крал на плодовете“, донякъде иронично заради невероятния му смрад,описван като „мирис на канализация, скункс и токсичен газ“. Плодът мирише толкова лошо, че пренасянето му с обществения транспорт е забранено. Въпреки това казват, че дурианът има божествен вкус.

Вижте още: От кафето до десерта: най-скъпите храни в света

5.Квадратни дини

800 долара за плод

Квадратните плодове набират все повече и повече популярност в Япония и целия свят, защото се опаковат и изпращат по-лесно. Тези японски квадратни дини се продават за около 200 долара на престижните плодови пазари, като например Senbikiya в Токио, където също се продават големи дини с форма на сърце за около 300 долара.

Въпреки това, богатите руснаци плащат за тези странни квадратни форми по 800 долара във високия клас московски супермаркети. Те дори не са предназначени за консумация, а за забавление: когато се изнасят от Япония дините са още зелени и така и не стават вкусни.

Вижте още: Най-скъпите продукти с изтекъл срок на годност

4. Японска диня Densuke

6 300 докара за плод

100% японско творение, тази диня расте само на едно място на земята, в префектура Хокайдо, в Япония. Награждавана заради интензивния си черен цвят, любопитна форма на топка за боулинг и отличен вкус, това е най-рядката диня в света. Годишната реколта се състои от около 1000 плода, всеки с тегло около 50 кг. Обират се само тези, които нямат петна или линии и се продава на търг на плодовите пазари. Цената варира от 250 до 6 300 долара.

3. Японско рубинено римско грозде.

6 400 долара за чепка

Това грозде се произвежда единствено в префектура Ишикава в Япония и рубинените му зърна са най-скъпите в света. Всяка чепка тежи около 20 грама, има наситен червен цвят и захарност около 18%. Това грозде е необичайно голямо и се продава на пазара Senbikiya по стотина долара. Най-доброто грозде, класирани като премиум клас обаче е достигало цена от 6300 долара заради идеалния си размер и тежест.

2. Британски ананас

16 500 долара за плод

Специална разновидност на най-южния плод се отглежда във Великобритания от края на 19 век. Той расте в малка оранжерия в ботаническата градина на Корнуел. Досега са продадени осем ананаса на цена около 2000 долара всеки, но един успя да привлече особено внимание и достигна цена от 16 500 долара. Този ананас е отглеждан две години с използването на специална викторианска градинарска техника.

1. Пъпеш Yubari King

26 000 долара за двойка

Жълтият Yubari е ценен заради вкуса си, смес от два други сорта и сочен портокал. Цялото му производство е сложно и отнема много време. Той се отглежда в парници, в които му се слага специална „шапка“ срещу изгаряне на слънцето. Всяко растение се тори и полива индивидуално, а тези, които нямат перфектна форма и цвят без петна, се изкореняват и изхвърлят. Пред време два пъпеша с перфектни пропорции бяха продадени за 26 000 долара.