Картини на Пабло Пикасо, Рене Магрит и Хуан Грис събраха рекордните близо 177 милиона паунда (213 милиона евро) на търг на аукционната къща Christie's в Лондон.

Натюрмортът "Карирана покривка" (Nature Morte a la Nappe a Carreaux) на Грис се продаде за 34.8 милиона евро, с което счупи световния рекорд за негова творба. Творбата от 1915 г. представя купчина предмети, сред които един грозд и вестник, на карирана покривка.

Очакванията бяха, че картината ще бъде продадена за 12 до 18 милиона паунда, но всъщност намери собственик за почти двойно по-голяма сума, с което счупи предишния рекорд за творба на Грис от 2010 г. Тогава картината му от 1913 г. с цигулка и китара бе продадена за 28.6 милиона долара в Ню Йорк.

Втората най-скъпо продадена творба е на Пабло Пикасо. Портретът от 1955 г. на любимата му Жаклин Рок (Femme au costume turc dans un fauteuil) бе продаден за почти 16.9 милиона паунда.

Творбата от 1928 г. на белгийския сюрреалист Магрит "Ловци на ръба на нощта" събра повече от 6.5 милиона. Голяма сума събра и творба от бронз на Алберто Джакомети, която бе продадена за 9 милиона паунда.

35 произведения на изкуството бяха продадени за повече от 1 милион на търга на импресионистки, модерни и сюрреалистични творби, което е знак за началото на двете седмици на търгове в британската столица.

Аукционната къща Christie's отмени продажбата на 85 картини на испанеца Хуан Миро, оценени на повече от 35 милиона евро, заради юридически спор с Португалия. Картините станаха португалско притежание след национализацията на банка BPN през 2008 г., а продажбата им бе посрещната с яростна съпротива от любителите на изкуството в Португалия.

Португалското правителство настоя, че продажбата на картините ще генерира част от необходимите за страната средства. В четвъртък португалският съд отхвърли иска на опозиционната Социалистическа партия продажбата да бъде спряна.

Часове преди картините да бъдат представени на търга, от Christie's заявиха, че картините няма да бъдат продадени заради законови неясноти около тях.