Американските акции затвориха динамичната търговска сесия в сряда на по-ниски нива, след като инвеститорите не успяха да пренебрегнат нарастващите притеснения за икономиката. По-слабите от очакваните доклади за работните места и сектора на услугите подклади страховете във връзка с това, че американското възстановяване е все още твърде уязвимо и зависимо от обществените нагласи. Широко разпространеното схващане, че е вероятно пазарите да продължат да падат в бъдеще също попречи на индексите да продължат вчерашното скромно увеличение.

Коментарите на президента на Фед във Филаделфия за ускоряване процеса на съкращенията, напомни на инвеститорите, че това събитие едва ли ще бъде в помощ на пазарите през 2014г.

По-рано днес акциите паднаха до най-ниските си нива за деня, след като направено проучване от Института за управление на доставките (Institute for Supply Management) показа, че сектора на услугите е нараснал с изключително слаб темп.

Акциите отвориха сесията на по-ниски нива, след като Automatic Data Processing Inc. обяви, че заетостта в частния сектор е паднала, като работодателите са добавили 175 000 нови работни места за януари, малко по-малко от очакванията. Междувременно данните за декември бяха преразгледани и намалени до 227 000. Доклада е предварителен, преди излизането на официалните данни състоянието на пазара на работна ръка, в петък.

Европейските фондови борси отбелязаха първата си победна сесия от четири дни насам, след като пазарите за лекарства и банките помогнаха за тяхното изплуване, но въпреки това на настроенията повлияха слабите данни за частния бизнес в еврозоната и разпродажбата на Уолстрийт.

Данните показват, че приходите на частния бизнес в Еврозоната са по-слаби от очакванията, които бяха обнадеждили пазарите по-рано през деня. Продажбите са паднали с 1.6% за декември, а тези за ноември бяха преразгледани и намалени рязко надолу до 0.9%. Частният бизнес в Германия претърпя най-драстичния спад за региона от 2.4%.

Анализаторите от Danske Bank казаха, че данните ще дадат на Европейската централна банка нещо, над което да размишлява преди срещата в четвъртък. Техните очаквания са лихвата по рефинансиране да бъде намалена до 0.1%.

Технически анализ

EUR/USD

Еврото регистрира слабо повишение спрямо долара в сряда. След мащабния спад миналата седмица, единната валута направи опити да възстанови изгубените позиции, макар че анализаторите очакваха по-сериозни корекции. Незначителният ръст днес задържа двойката твърде близо до подкрепата при 1.3397 и при появата на по-силно изразени мечи настроения, тя ще бъде преодоляна. Сесията в сряда бе отворена на ниво от 1.3517, като в началото тренда прояви неутрален характер. Движение нагоре бе регистрирано около обяд, когато бе стигнат и връх за деня при 1.3554, а финалната линия бе пресечена на курс от 1.3532.

Подкрепа: 1.3397; 1.3316;

Съпротива: 1.3738; 1.3891;

GBP/USD

Изключително динамична сесия отбеляза паундът спрямо американския долар в сряда. Въпреки променливите нива на търговия цените на отваряне и затваряне се доближаваха. Старта бе даден на стойност от 1.6322, като в началото не бяха регистрирани сериозни промени в посоката на движение. Около 8 часа сутринта, обаче, появата на мечи тренд предопредели развоя на събитията и скоро бе достигнато дъно при 1.6251. Малко след това настъпи нов обрат и изгубените позиции бяха напълно възстановени. GBP/USD финишира на цена от 1.6307.

Подкрепа: 1.6220; 1.6130;

Съпротива: 1.6666;

USD/CHF

Доларът записа променливи нива на търговия спрямо франка в средата на седмицата. Вчерашният ръст на американската валута бе прекъснат и днес двойката запази старите стойности. Сесията стартира на курс от 0.9036 и въпреки динамичната търговия, тя бе затворена на идентичната цена от 0.9035. Редуващите се бичи и мечи настроения регистрираха връх при 0.9056 и дъно при 0.9003. Ако негативната посока надделее, двойката ще приближи подкрепата при 0.8934. В противен случай съпротивата при 0.9155 ще се превърне в следващата цел.

Подкрепа: 0.8934; 0.8902; 0.8858;

Съпротива: 0.9155; 0.9190;

USD/JPY

Слабо понижение бе регистрирано от долара спрямо японската йена в сряда. Въпреки значителният спад на двойката около обяд и достигането до най-ниските нива от вчера, изгубените позиции бяха възстановени след последвалото повишение и теста на подкрепата при 99.76 отново се отложи. И при тази валутна двойка не липсваше динамика, като разликата между най-високата и най-ниската точка бе в размер на 83 пипса. В крайна сметка финалът бе сложен на цена от 101.44. Ако негативният тренд надделее, USD/JPY ще пробие подкрепата при 99.76.

Подкрепа: 99.76;

Съпротива: 103.42; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа