Индексът на промишленото производство намалява с 1.0% през декември 2013 г. в сравнение с ноември 2013 година според предварителните сезонно изгладени данни на НСИ. За годината спадът в промишлеността в България също се оценява на 1% според календарно изгладения индекс.

През декември спад има в преработващата промишленост - с 1.5%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 14.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 22.0%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 21.5%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 13.1%. Намалява още производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, производството на дървен материал и изделия от него.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - със 17.8%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.9%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.6%.

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.5%, а ръст е регистриран в добивната промишленост - с 12.8%, и в преработващата промишленост - с 1.9%.

По-значително увеличение спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на напитки - с 18.7%, при производството на изделия от каучук и пластмаси и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с по 16.3%, при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 14.9%.

Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 21.9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 13.2%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8.9%, при производството на електрически съоръжения - със 7.8%.