Не всички състезатели, които са на Олимпиадата, имат доходите на Линдзи Вон или Шон Уайт. Всъщност, много от тях едва събират пари за подготовката си, а на мнозина се налага да работят обикновени професии, за да се издържат.

Виж още: 18 олимпийци, които имат обикновени професии

Когато спечелят олимпийска титла обаче всичко се променя. Освен привличане на потенциални спонсори, те ще имат сигурна премия.

Вижте какви премии са предвидили за своите медалисти различните държави:

Естония – За златен медал държавата дава 138 500 долара, за сребърен – 96 400 долара, а бронзовият е оценен на 60 000 долара.

Италия – за златен медал 189 800 долара

Русия очаква да има много медалисти. За златен медал домакините плащат 113 200 долара, като със сигурност ще има и допълнителни регионални бонуси, които могат да устроят тази сума.

Швейцария дава 88 600 долара за златен медал.

В САЩ сумите са малки – само 25 000 долара, но трябва да се има предвид, че американците, спечелили златен медал, винаги получават и много добро спонсорски предложения след това.

Латвия плаща 192 800 долара.

В Малайзия обещаха за златен медал солидно блокче злато от мина в Куала Лампур на стойност 600 000 долара! За съжаление нито един спортист не се класира за Олимпиадата, а страната не е имала златен медал от 1956 година.

Любопитно е, че Великобритания не плаща премия за златен медал. „Вярваме, че желанието да представят родината си е достатъчна мотивация за нашите спортисти,“ казват от Британската федерация. Най-добрите британски спортисти обаче имат отлични условия за подготовка и заплащане, а ако станат шампиони към тях ще завалят доходни спонсорски договори.