Играещите хазартни игри са изгубили общо 440 млрд. долара в световен мащаб през миналата година, според H2 Gaming Capital.

Данните на британската консултантска компания показват, че австралийците играят хазарт и губят повече от всеки друг на база загуби на човек – над 1 000 долара. Най-голям дял от тези загуби се дължи на игралните машини, въпреки че строгите регулационни марки в страната в последните години свалиха Австралия до шестото място в класацията на държавите по най-големи загуби в абсолютно измерение.

Нейните жители са изгубили общо 18.4 млрд. долара за миналата година.

Лидер в това отношение е САЩ със загуби в размер на 119 млрд. долара. Загубите на човек в Щатите възлизат на малко по-малко от 500 долара, с което страната се нарежда на пето място по този показател, като с най-голям принос за тези загуби са казината.

САЩ остава най-големият хазартен пазар в света, но глобалният дял на страната при загубите от хазартна дейност е паднал от близо една трета до една четвърт в последното десетилетие.

Това се дължи отчасти на забраната за повече интерактивни хазартни игри (залагания и други игри, които се играят през мобилни телефони, компютри или интерактивна телевизия).

Вижте още: Столицата на хазарта вече е Макао

За същия период делът на Китай е нараснал от десетия най-голям пазар до втория най-голям с общи загуби в размер на 76 млрд. долара. От H2GC очакват Китай да стане най-големият хазартен пазар до 2020 г.

Третото място по най-големи абсолютни загуби е за Япония с 31.4 млрд. долара изгубени на хазарт през миналата година. След това се нареждат Италия (23.9 млрд. долара), Великобритания (19.9 млрд. долара), Австралия (18.4 млрд. долара), Германия (14.8 млрд. долара), Франция (13.3 млрд. долара), Канада (13 млрд. долара) и Испания (12.4 млрд. долара).

Второто място в класацията по най-големи загуби на човек е за Сингапур, където предпочитат залаганията в казина. Загубите на човек в тази страна възлизат на над 900 долара.

Вижте още: Девет казина, в които са се печелили милиони

Третото място е за Финландия, където популярни са интерактивните залагания, а играещите са изгубили по около 600 долара на човек през 2013 г.

На четвърта позиция по най-много загуби на човек са новозеландците, които през миналата година са губели средно по около 500 долара, основно в казина и от игрални машини.

Според прогнозите на H2GC загубите от хазартни игри ще достигнат 500 млрд. долара през 2015 г. и ще продължат да се покачват до около 550 млрд. долара през 2018 г.

Макао не е включена в класацията, защото приходите от хазарт там идват почти изцяло от туристи, които са основно от Китай.