Архипелагът Хиляда острова се състои от 1864 малки и големи късчета земя. Те се намират на водната граница на САЩ и Канада в река Сейнт Лоурънс – част от тях принадлежат на Щатите, а други на Канада.

Голям брой от тези острови са обитаеми – върху тях се намират къщи и дори имения, които се обслужват от фериботи от континента.

Най-големият остров в архипелага е Wolfe Island – дълъг 29 км и широк 9 км. На него живеят 1400 души.

Особено интригуващ е Just Room Enough Island. На неговата скромна площ се събира само една малка къща с метална пейка пред вратата.

Друг много популярен остров е Heart Island. На него се намира замъкът Болдт. Милиардерът Джордж Болдт поръчал строителството на огромния имот със 120 стаи за съпругата си, но тя починала преди да бъде завършен.

Строежът бил изоставен, а по-късно доизграден от местната управа. Днес той е една от най-големите забележителности в района.

Архипелагът мени вида си често. Затова местните са измислили критерии, на които трябва да отговаря едно парче земя, за да бъде остров: то не бива да потъва под вода през цялата година и да бъде дом на поне едно дърво.

Около двадесет от тези острови образуват национален парк „Хиляда острова“ - най-старият от националните паркове на Канада на изток от Скалистите планини.