Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс отговори на редица въпроси в социалната мрежа Reddit в началото на тази седмица, разкривайки, че обича да мие чинии, защото не харесва начина, по който другите го правят; очаква с нетърпение да работи с новия главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела по разработването на услуги в сферата на облачните технологии и на нови устройства и смята, че правителството трябва да е по-отворено по отношение на следенето и нарушаване на поверителността, ако искат да спечелят доверието на гражданите.

Гейтс, който е съосновател и на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation, отговори също така и на въпроси за важността на образованието и ваксините и заяви, че “най-голямата трагедия е когато деца умират или така и не получават достатъчно храна, за да се развият напълно физически и психически и да достигнат техния потенциал.”

Това е втория път, в който Гейтс отговаря на въпроси във форума на Reddit, като промотира сесията с видео. В него се разказваше стар виц за това, че той е толкова богат, че не би си губил времето да се навежда да вземе 100-доларова банкнота от земята.

Гейтс, който е най-богатият човек в света с лично състояние, оценявано на 75 млрд. долара от Forbes, е споделил във форума, че би взел банкнотата. “Бих взел банкнотата и бих я дарил на фондацията, защото със 100 долара всъщност могат да се купят доста неща.”

Гейтс, който обяви през миналата седмица, че напуска поста председател на Microsoft и ще бъде технически консултант на Надела, е отговарял на всевъзможни въпроси от такива за хобитата си и лошите си навици до любимия си проект в Microsoft и виртуалните валути като биткойн.

Той също така е разкрил, че вече не може да прескача от място столове, както е демонстрирал това по време на интервю през 1994 г.

Вижте няколко от въпросите и интересните отговори на Гейтс, подбрани от Forbes:

С какво се занимавате в Microsoft?

Следя за това да избираме амбициозни проекти и да разполагаме със солидна база да ги осъществяваме. Насърчавам добрата работа (да се надяваме).

Можете ли да опишете новата си роля в Microsoft?

Въодушевен съм от това как облачните технологии и новите устройства могат да ни помагат да комуникираме и да си сътрудничим по нови начини. Операционната система няма да е само на едно устройство, а информацията няма да са само файлове – това ще бъде вашата история, в това число възможността да се връщате към спомени като израстването на децата ви.

Бях радостно развълнуван, когато Сатя ме покани да се включа, за да гарантирам, че Microsoft действа амбициозно по отношение на иновациите. Дори и в Office пакета могат да бъдат направен още много неща.

Вижте още: Първият работен ден на Бил Гейтс като редови служител в Microsoft

Кой е любимият ви проект, по който сте работили в Microsoft?

Проектът Windows, който изискваше много търпение, беше страхотен. Office също беше страхотен. Заедно те определят големия успех на Microsoft през 90-те години. Office, свързан към облака, има много голям потенциал и започваме добре.

Какво мислите за Агенцията за националната за сигурност на САЩ и нейния контрол над използването на компютри?

Това е сложен въпрос. Поверителността ще бъде все по-важна на фона на всичките камери и GPS сензори, които събират информация с цел да бъдат полезни. Трябва да имаме доверие на начина, по който информацията се защитава и събира.

Ролята на правителството е да се опита да спре престъпленията и тероризма, но то трябва да действа по-открито. Смятам, че тероризмът с биологични или ядрени оръжия е нещо, вероятността за което трябва да бъде намалена.

Какво мислите за криптовалутите като биткойн?

Нашата фондация се занимава с дигитални пари, но за разлика от биткойн, това не са анонимни дигитални пари. В Кения платформата M-pesa се използва за почти половината от всички транзакции. Дигиталните пари имат ниски транзакционни разходи, което е страхотно за бедните хора, тъй като те извършват финансови транзакции с малки количества пари.

В следващите пет години смятам, че дигиталните пари ще се разпространят и в Индия, и в части от Африка и ще помогнат много на най-бедните.

Какво мислите за нарастващата тенденция в обществото на противопоставяне на ваксините? Налагало ли ви се е да защитавате усилията си за ограничаване на болестта детски паралич?

Във всички страни изглежда слуховете за ваксините изпреварват фактите за тях. Това е жалко, защото означава повече смъртни случаи от морбили и коклюш на места, където не се ваксинират достатъчно деца.

Вижте още: Магнус Карлсен победи Бил Гейтс на шах за по-малко от 80 секунди

Кое е най-голямото препятствие, което трябва да преодолеят развитите държави, за да помогнат на развиващия се свят?

Най-голямата трагедия е когато деца умират или така и не получават достатъчно храна, за да се развият напълно физически и психически и да достигнат техния потенциал. Имаме нужда от ваксини и храна, за да разрешим тези проблеми. Напредвам, но не достатъчно бързо.

Цинизмът е най-голямото препятствие.

Кой е най-лошият случай, в който филантропската ви дейност е имала обратен ефект?

Едно от трудните неща е, когато си мислиш, че правителството ще поеме нещо, което си започнал, но то не го направи. Това се случи с програмата за обяда в училищата. Може би щеше да е по-добре, ако не се бяхме занимавали.

Вижте още: Бил Гейтс: През 2035 г. няма да има бедни страни

Има ли нещо, което ви харесва да правите и което мислите, че никой не би очаквал от вас?

Бриджът е нещо доста старомодно, което наистина обичам да правя. През уикенда гледах дъщеря ми как язди кон, което също е малко старомодно, но ми харесва. Мия чиниите всяка вечер. Други хора също предлагат да го правят, но на мен ми харесва начинът, по който аз го правя.

Кое е най-скъпото нещо, което сте купували, свързано със задоволяването на някакво греховно удоволствие?

Да притежаваш самолет е греховно удоволствие. Уорън Бъфет нарича неговия самолет "Неизвинимият". Посещавам много места заради фондацията, до които нямаше да мога да стигам без моя самолет.

Какво е различното между Бил Гейтс на 20 г. и Бил Гейтс днес?

Преди 20 години оставах в офиса дни и не се замислях за това. Тогава имах енергията и наивността на моя страна. Сега, надявам се, съм малко по-улегнал и и малко по-мъдър.