Правителството даде съгласието си да бъдат продадени четири имота на България в чужбина – терен в Лайпциг от 3 ара заедно с построената в него сграда, както и три апартамента в Кайро. Имотът в Германия е построен през 1911 г. и е обявен за паметник на културата.

Намира се в историческия център на Лайпциг и е част от архитектурния комплекс около църквата „Св. Томас”. Състоянието му не отговаря на изискванията за ползване на жилищна и търговска площ.

Местоположението на имота и изискванията за поддържане и ремонтиране на сгради - паметници на културата, изискват значителни средства, с каквито България не може да се ангажира. Кабинетът определи продажната цена да бъде не по-ниска от 1.6 млн. евро.

Апартаментите в Кайро се намират относително далече от посолството и от години не се ползват по предназначение.

Те не са необходими за нуждите на задграничното ни представителство, тъй като България разполага с голям брой имоти в египетската столица, които обезпечават изцяло нуждите на дипломатическата ни мисия.

Продажната цена на всяко от жилищата ще бъде не по-ниска от 650 000 ег. лири (около 68 636 евро).

Със средствата от продажбите ще бъдат санирани други имоти на българската държава, които се ползват по предназначение и състоянието им изисква неотложни ремонти дейности.