Германската финансова институция FMS Wertmanagement е запорирала преди седмица сметките на БДЖ Холдинг заради забавени плащания. Берлин настоява проблемът с просрочените дългове на БДЖ да се решава на правителствено ниво, заяви за "Труд" главният изпълнителен директор на жп превозвача Християн Кръстев.

В момента БДЖ има 150 млн. лв. просрочени дългове. Основните дългове са за покупката на мотрисите от "Сименс", а сделката бе сключена по времето на тройната коалиция.

FMS е на пряко подчинение на федералното министерство на финансите. Компанията бе създадена през 2010 г. специално за национализацията на „Хипо риал естейт холдинг" и дейността й е фокусирана върху минимизиране на загубите от лоши кредити.

От FMS просто не искат да преговарят с нас за дълговете, а настояват за среща с премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов и транспортния Данаил Папазов, обяснява Кръстев.

Според него среща на високо ниво за дълговете на БДЖ предстои да бъде организирана през следващите две седмици.

От половин година БДЖ безуспешно се опитва да договори разсрочване на дълговете си за 10-годишен период.

„Сега се надяваме да се постигне разбирателство на правителствено ниво", казва Християн Кръстев.

Запорът върху сметките на „БДЖ Холдинг" засега не смущава нормалното функциониране на компанията. Причината е, че санкцията на FMS не се разпростира върху депозитите на двете дъщерни дружества „БДЖ-Пътнически превози" и „БДЖ-Товарни превози".

Преди 2 г. тогавашният транспортен министър Ивайло Московски предупреди, че Германия ще потърси своите задължения и единственият изход е приватизацията на "БДЖ Товарни превози", с пари от която да се покрият дълговете. Сегашният министър обаче отказа продажбата на товарното дружество, което отблъсна потенциалните инвеститори.

През 2013 г. жп превозвачът изплати над 100 млн. лева по кредитите си и общите дългове бяха намалени до 624 млн. лева. финансовите резултати на компанията за първи път от години се подобряват. Докато за 2012 г. холдингът отчете загуба от почти 30 млн. лева, то за миналата година отрицателният финансов резултат бе редуциран до 5.6 млн. лева.