Правителството на Кипър одобри „пътна карта” за приватизация на държавната собственост, но достигнатото споразумение извади наяве дълбоки противоречия във вътрешността на управляващата коалиция, предаде Reuters.

Законопроектът предвижда продажбата на три държавни предприятия. В резултат на приемането му служителите в телекомуникационната и енергийната сфера ще излязат на общонационална стачка на 14 февруари, предаде Фокус.

Демократическата партия, която е младши партньор в управляващата коалиция, се отнася с недоверие към плана за продажба на държавна собственост. Освен това решението на президента Никос Анастасиадис за възобновяване на преговорите с турската част на Кипър предизвика ярост в Демократическата партия.

Източник каза пред Reuters, че вероятно следващата седмица партията ще реши дали да остане в правителството. Подкрепата на Демократическата партия е необходима за приемането на приватизационния план в парламента и за получаването на помощ от ЕС и МВФ за Кипър в размер на 236 милиона евро.