Попитайте Индиана Джоунс, Лара Крофт или Натан Дрейк - археологията е очарователнч дисциплина, която разкриваскрити светове и загадъчни артефакти. Но понякога, на пръв поглед изкуствени конструкции не са нищо повече от естествената скала със странна форма.

Босненските пирамиди

През 2005 г. любител археолог на име Семир Османагик показа невероятното откритие - пет огромни пирамиди в Босна. Те приличаха на прочутите египетски пирамиди, но бяха много повече. Преди това се е смятало, че няма пирамиди в Европа, но се оказа босненските пирамиди са най-големите и най-старите обекти от този тип в света.

При подробното проучване, изследователите установяват ясни знаци, че в създаването на уникалните обекти има намеса човешка ръка. Османагик получава значителна официална подкрепа и стотици хиляди долари, за да открие тайните на миналото в Босна. Как всичко това е останало незабелязано досега?

Пирамидите в Босна са толкова стари, че са покрити с дебел слой почва и растителност, която прилича на обикновена планини. Под тях обаче ясно личат каменните блокове, от които са построени пирамидите.

Очевидно е, че човечеството е открило древни храмове ... или се е объркало. Отговорът се оказва забележително прост: "градивните блокове"са само само слаби пясъчници, придобили този вид от разместване на тектоничните плочи. Поради това и се създава илюзията, че "пирамидата" се състои от малки блокове.

Когато грешката стана ясно, босненското правителство оттегли средствата, отпуснати за научни изследвания. Длъжностните лица не могат да бъдат обвинявани - всички хора, независимо от възрастта или социалния статус, понякога искат да вярват в приказките.

Що се отнася до необичайна форма на пирамидите - природата наистина върши чудеса.

Рокуол (Рокуол), Тексас

Рокуол е град в Тексас, известен с годишния си чили конкурс и с древната си каменна стена. Кой би си помислил? По време на основаването на града в средата на XIX век по тези места е намерена частично погребана под земята мистериозна стена, по която дори можело да се разгадае къде е имало врати и прозорци. По-нататъшните изследвания показали, че мистериозната стена е построена преди 100 000 години и е част от гигантска крепост на непозната цивилизация. Архелолозите били очаровани - все пак, в Америка да се намери древен град! През 1920 г. почти всички са убедени, че това е не какво да е, а легендарните рудници на цар Соломон. Тихите злодеи, които рушат тази романтична легенда, са геолозите. Както и в първия случай, се оказва, че природата отново си е направила шега и стената не е нищо повече, от пукнатини по пясъчник.

Вижте още: Десетте най-страховити и призрачни хотела в света

Подводен град в Япония

През 1987 г. водолази откриха край бреговете на Япония огромен подводен град, наречен Yonaguni. Градът е хаотична смесица от пирамидални структури, стълбища, стени, колони и дори амфитеатър на дълбочина от 25 метра под вода.

Експертите определят възрастта му на около 12 хиляди години. На място са изпратени множество експедиции, а огромен медиен интерес се фокусира върху откритието, тъй като в случай на потвърждение на изкуствения произход на града, той може да пренапише историята на човешката цивилизация.

Въпреки че Yonaguni наистина изглежда като пълноправен град с непокътнати стени и площади, в него не са открити никакви артефакти, свидетелстващи за човешко присъствие. Достатъчно за мнозина да смятат, че това е поредния случай, когато природата си е поиграла със скалите вместо нас.

Лице в Канада

Възможността за сателитна и въздушни изследвания отвори много врати за археолозите: така бяха открити нови египетски пирамиди и бяха направени карти на древни селища. През 2006 г. възрастна австралийка направи интересно откритие: разглеждайки планините в Алберта, Канада, с помощта на Google Maps, жената изведнъж видяла зловещ образ на една скала, напомнящ на индианец... със слушалки. Много изследователи също се впуснаха да търсят подобни изображения. Мистерията бе разкрита, след като се оказа, че става дума само за странна проява на ерозия.

Следи от извънземни в Русия

През 2012 г. руски учени твърдят, че са открили древна реликва, погребана в скала. Става дума за нещо, което прилича на механичен механизъм. Най-необичайно е, че според проучванията, възрастта на мистериозната реликва е на около 400 милиона години. Отговорът е очевиден – извънземни! Въпреки че структурата наистина изглежда като експлодиращ часовник, в действителност се оказа вкалменелост на морски лилии.

Вижте още: Осем изоставени мегасгради