Богаташи от Дубай и Египет, които пристигат у нас със семействата си, вече ангажират най-престижните хотели по нашето крайбрежие, научи „Монитор”. Гостите от Близкия изток обикновено съчетават почивките си с посещение на местните казина.

Арабските шейхове с удоволствие харчат пари и залагат, но когато са с големите си фамилии, искат да им се осигурят и други забавления, като шопинг турове, водни атракции или посещения на Делфинариума във Варна, коментират представители на бранша от Варна след завръщането си от туристическата борса в Истанбул.

Те искали високо качество на всички услуги и лукс, затова дори не разглеждат офертите, ако хотелът не е с 5 звезди. За да обслужват добре гостите си, част от комплексите по морето вече са ангажирали хора, които говорят арабски. Други пък трескаво търсят аниматори с този език.

С големи надежди и високи очаквания се готви туристическият бранш край морето за новия летен сезон. Очакванията са оптимистични на базата на предварителните записвания, коментира доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Туроператорите вече са заявили, че имат повече резервации от същия период на миналата година. Качествените хотели на първа линия в курортите край Варна вече са продали местата си за юли и август.

„България е привлекателно място за почивка за много чужденци. Но специално за руските туристи страната ни е желана дестинация не само заради качеството и разнообразието от курорти – летни, зимни, оздравителни”, каза посланикът ни в Русия Бойко Коцев пред агенция Фокус.

В България вече имат втори дом над 400 000 души, а освен това има постоянно увеличение на туристическия поток през последните години. Миналата година страната ни са посетили близо 700 000 руски туристи, което означава ръст от повече от 14 процента в сравнение с 2012 г. Увеличението на детския туризъм е много сериозно - от 47 на сто през 2012 г. например.

Украинците, предвид политическата обстановка в страната, са все още под въпросителна. Ако ситуацията там не се оправи, ще има значителен спад на гости от Украйна, което не е фатално.

Защото пък румънците отново ни заливат с пълна сила още от Великден и са на път да станат третата по численост туристическа сила по родното Черноморие през новия летен сезон. От бившия Източен блок се засилва и присъствието на полските туристи, за които прогнозата също е оптимистична.

Сезона традиционно откриват германските пенсионери от Kur Klub, които пристигат на летище Варна с първия чартър от Франкфурт. Тази година те ще са около 150 души от района на Франкфурт и Дюселдорф и ще отмарят в хотел „Палас” на комплекса Слънчев ден край Варна, съобщи представителят на Kur Klub Красимира Георгиева.

Те ще ползват балнеологията на комплекса и богатите възможности на термалните извори и СПА процедурите. Останалото им време е организирано с посещения на спектакли на Варненската опера. Гостите ще посрещнат тук и католическия Великден, уточни още тя.