Американските акции понижиха нивата си в петък и завършиха седмицата предимно на по-ниски цени, след като S&P 500 прекъсна двуседмичния си победен ход, финиширайки точно преди рекордните си стойности. Ценните книжа бяха на позитивна територия почти през целия ден, но печалбите бяха загубени до финала.

Акциите се оттласнаха от резкия спад в края на януари и началото на февруари, след като инвеститорите преписаха разочароващите икономически данни на лошите зимни условия, които връхлетяха голяма част от Америка. В петък данните за продажбата на жилища през януари показаха по-голям от очаквания спад, но лошото време вероятно е оказало роля за тези цифри, съобщиха от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Все още, обаче, не се знае как инвеститорите ще реагират на слабите икономически данни, каза Steven Wieting, главен стратег на международните инвестиции в Citi Private Bank.

Другите икономически новини в петък бяха свързани с президента на Фед в Далас - Richard Fisher, който каза, че Централната банка трябва да продължи съкращаването на своята програма за изкупуване на активи, която всъщност стимулира акциите.

Европейските основни индекси отбелязаха в петък триседмичен ръст, начело с поскъпване акциите на Valeo SA, след публикуване на доклада за приходите и ръстът на BAE Systems PLC и Rémy Cointreau SA.

Разочароващите китайски данни подновиха опасенията за забавяне икономиката на развиващите се пазари. По-рано през януари китайският производствен индекс също се размина с очакванията и за определен период предизвика глобален пазарен срив, от който валутите на развиващите се страни пострадаха изключително силно.

Въпреки засилващата се несигурност, анализаторите остават оптимистично настроени относно рисковите ценни книжа, като акциите. Основните притеснения продължават да бъдат съсредоточени върху опасността от дефлация в Еврозоната. Данните за инфлацията в региона излизат идната седмица и евентуалните по-слаби цифри могат да предизвикат широка дискусия във връзка с бъдещата парична политика, която ще се разисква от Европейската централна банка на срещата през март.

На фона на сравнително спокойния, от към икономическа информация, ден в Европа, данните за търговията на дребно в Обединеното кралство бяха основният фокус. Националният статистически институт обяви, че продажбите са паднали с 1.5% за януари сравнено с предишния месец, но от института предупредиха, че този спад идва след значителните продажби през декември. Друг фактор, който трябва да се вземе предвид е, че данните за януари съвпадат с твърде влажния период, който бе съпътстван от сериозни наводнения в някои части от страната.

Технически анализ

EUR/USD

Еврото отбеляза слабо повишение спрямо долара в петък. След негативната сесия в четвъртък, края на седмицата се оказа успешен за единната валута, приближавайки се все по-близо до съпротивата при 1.3772. Ако бичият тренд продължи, много скоро тя ще бъде преодоляна и новата цел на двойката ще бъде втората съпротива при 1.3891. Старта на последния търговски ден от седмицата бе даден на ниво от 1.3717, като в началото посоката бе неутрална. По-рязко възходящо движение бе регистрирано следобед, когато бе достигнат и връх за деня при 1.3757. Финалът бе сложен на курс от 1.3737.

Подкрепа: 1.3649; 1.3561; 1.3475;

Съпротива: 1.3772; 1.3891;

GBP/USD

Британският паунд отбеляза незначително понижение спрямо американския долар в петък. Нивата на търговия останаха непроменени цяла седмица, въпреки слабите опити на щатския долар да възвърне изгубените позиции. Сесията стартира на цена от 1.6649, като мечите и бичи настроения се редуваха, отбелязвайки значителни разлики в курса през целия ден. Така най-високата и най-ниската точка бяха достигнати съответно при 1.6723 и 1.6612. Финалната линия бе пресечена на ниво, близко до началното – 1.6636.

Подкрепа: 1.6475; 1.6307; 1.6251;

Съпротива: 1.6820;

USD/CHF

Доларът регистрира негативна сесия спрямо швейцарския франк в петък. След слабата преднина на американската валута предишната сесия, днес силите бяха изравнени и двойката се върна на вече познатите нива. Междувременно подкрепата при 0.8838 бе приближена и при появата на нов мечи тренд, тя ще бъде пробита. Сесията бе отворена на цена от 0.8894, без да бъдат отбелязани резки промени в посоката на движение. Следобед ситуацията се промени и мечите настроения поеха контрола. Дъно за деня бе достигнато при 0.8868, а финала бе сложен на курс от 0.8876.

Подкрепа: 0.8838; 0.8798;

Съпротива: 0.9038; 0.9083;

USD/JPY

Изключително динамична търговия отбеляза за пореден ден долара спрямо йената в петък. Въпреки че бичият тренд бе водещ почти през цялото време, разликата между цената на отваряне и затваряне не бе особено съществена, съответно 102.26 и 102.55. След достигането на връх за деня при 102.82, валутите се доближиха до съпротивата при 102.90, но не успяха да я преодолеят. Ако динамичната търговия се запази, обаче, е твърде вероятно тя да бъде пробита, макар и моментно.

Подкрепа: 101.38; 100.72;

Съпротива: 102.90; 103.42; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.