Кацнал несигурно върху ръба на 40-метрова скала, този неоготически замък със сигурност е последното, което очаквате да видите в Крим.

Замъкът Лястовиче гнездо (на английски Swallows Nest) се издига на скалата Аврора в близост до Ялта като любопитен спомен от Имперска Русия.

Първоначално тук се е намирала малка дървена къщичка, построена по нареждане на руски генерал около 1895 г. Няколко години по-късно имотът е купен от лекаря на царя, а след това става собственост на немски индустриалец.

Именно той разрушава къщата и на нейно място построява имението в неоготически стил, което е изправено на скалите и до днес.

Вижте още: Влюбен във вятъра: средновековният замък край Созопол

Замъкът е построен буквално на ръба на скалата, като части от балконите му стърчат във въздуха. Цялата сграда изглежда така, сякаш всеки момент ще се преобърне в Черно море.

Въпреки вида си, Лястовиче гнездо устоява на земетресение от 6.7 по Рихтер, което разтърсва региона през 1927 г. Самата сграда не е сериозно повредена, но същото не се отнася за скалата, на която се намира.

В нея се появява голяма вертикална пукнатина и замъкът е затворен за посещения повече от четири десетилетия, тъй като е смятан за опасен.

През 1968 г. започна ремонт на сградата в опит да се направи безопасна за посещения. Инженерите добавят голяма бетонна плоча в скалата, за да спрат пукнатината, образувана от земетресението.

През 1975 г. в замъка е открит италиански ресторант, който работи и до днес. Заради местоположението си крепостта е използвана за декор в множество съветски филми. Днес това е една от най-известните туристически забележителности в Украйна.