Зехтинът в Гърция често е наричан "течно злато". Страната е в топ три на най-големите производители на тази течност, като преди нея се подреждат само Испания и Италия.

Южната ни съседка обаче изостава все повече по отношение на продажбите на зехтин. Това принуди правителството в Атина да започне обсъждането на мерки за справянето с този проблем.

Едно от предложенията е да се смесва висококачественият зехтин с обикновено растително масло. То беше посрещнато с недоволство сред гърците. "Ние имаме най-добрия зехтин в света, защо ни е да го разваляме", възмутиха се гръцки готвачи.

На подобна позиция застанаха и производителите на зехтин. "Това ще позволи да бъде създадена смес, която ще е по-евтина и следователно по-конкурентоспособна на световните пазари. Гръцкият зехтин обаче е с много високо качество и това го прави уникален продукт. Това не бива да се променя".

Финансовият анализатор Евангелос Агапитос обаче е оптимист. Според него предложението може да проработи, стига да бъде ясно разграничена разликата в качеството между отделните продукти, съобщава ТВ7.

По този начин гръцкият зехтин може да увеличи значително продажбите си в страни като Китай. "Посланието от годините на кризата е, че миналото не бива да е ориентир за бъдещето. Ние трябва да се променим и адаптираме", смята Агапитос.

Въпреки шестте години на рецесия, гърците продължават да са най-големите потребители на зехтин в света. По официални данни всеки един жител на южната ни съседка консумира по 18 литра зехтин на година.