В подножието на връх Голям Персенк, в долината на река Еркюприя, се намира един скален феномен, който привлича хиляди туристи в месността.

Чудните мостове са творение на природата – те са се образували под натиска на водите на реката върху дълбоката водна пещера, през която е минавала тя.

В резултат на ерозията на много места таванът на пещерата се е срутил, а отломките са отнесени от водата, за да останат само уникалните скални мостове.

Най-големият от трите моста е широк около 15 м и дълъг почти 100 м. Той се състои от три арки, като най-голямата е висока над 45 м.

Малкият мост, който се намира на около 200 м от големия по течението на реката, е дълъг дълъг 60 м и висок 50 м. Третият мост е най-малък, като след него водите на реката изчезват в пещера и излизат на повърхността едва след 3 км.

Според легендата за създаването на мостовете, в миналото в района имало много пастири. Един ден се появил змей, който нападал стадата му. Пастирите го подмамили да изяде магаре, пълно с екзплозивно вещество.

Змеят се скрил в пролука в земята, а след години, когато костите му изгнили, на мястото се образували мостовете.

Традицията повелява всеки турист, преминал под големия мост, след това да запише с въглен името си на стената.