Приемането на новите правила за телекомуникационните услуги в ЕС беше отложено за неопределено време, след като гласуването във водещата комисия на Европейския парламент беше блокирано снощи в Страсбург, съобщи на интерент страницата си евродепутатът Ивайло Калфин.

Предложението за отпадане на роуминга и на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа беше предложено от ЕК заедно като се очакваше от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роумниг в ЕС да поевтинеят със 67%.

Целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги. Липсата на общи норми сблъсква потребителите с различни цени и правила във всяка държава на ЕС.

В пакета от предложения на ЕК влизаха и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията и първата европейска правна защита на отворения интернет.

„След снощното решение на Комисията по промишленост изследвания е енергетика бъдещето на телеком пакета е несигурно. Намаляват шансовете той да бъде приет преди европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година”, коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията. Калфин посочи, че парламентарната комисия е попаднала в процедурен капан на депутатите от ЕНП, които са отказали да гласуват предложенията по телеком пакета и по регламента, предвиждащ забрана на пластмасовите пликове, тъй като те били внесени само на английски език.

Приемането на двата текста е отложено за неопределено време. Все пак законодателството за опаковките може да се придвижи напред и без мнението на комисията по промишлеността, докато телеком пакетът остава блокиран, тъй като там промишлената комисия е водеща по приемането на законопроекта.