Филми на ужасите, готически романи и градски легенди превръщат изоставените училища и университети в зловещ декор за страшни истории. В действителност, те наистина са такива.

Вижте девет от най-зловещите изоставени училища и университети:

Lillesden School for Girls, Великобритания

Това училище-интернат е затворено през 1999 г. и се превръща в истинска сензация сред изследователи, "радикални" артисти и филмови екипи.

Тук са снимани няколко култови филми и телевизионни предавания, като например Doctor Who.

Вижте още: 10 изоставени имения, които някога са били величествени

Holley High School, Ню Йорк, САЩ

Затворена през 70-те години на миналия век, гимназията събира прах и графити. Отдавна изоставени детски играчки се търкалят из развалините, заедно със забравени завинаги учебници.

Търсят се начини за реновиране или събаряне на сградата, защото съществува реална опасност от срутване, но засега тя остава зловеща туристическа дестинация.

Bennett College, Ню Йорк, САЩ

Всяка година колежът очаква да бъде разрушен, но това не се е случило и до днес. Изградена през 1907 година, сградата прилича на замък, който в наши дни се разпада.

Изгнилите класни стаи са пълни с растителност и диви животни. Независимо от това, мястото изглежда странно привлекателно – като символ на един апокалиптичен сценарий.

L’école de Médecine Vétérinaire, Белгия

Това ветеринарно училище в Брюксел може да се окаже най-зловещото в списъка. Основната сграда е изоставена, след като факултетът е преместен.

Резултатът е склад, в който буркани с препарирани животински органи гледат към нищо неподозиращите посетители с укор.

Училищата на Детройт, САЩ

Внезапните икономически промени през 80-те години на миналия век предизвикаха един вид забавен апокалипсис в града. В Детройт има около 30 изоставени училища.

Деиндустриализацията и растящата безработица връхлетяха Детройт, оставяйки след себе си и тези празни класни стаи, като тъжно напомняне за града, известен в миналото като "града на шампионите".

Вижте още: 11 стряскащи факта за Детройт

Université du Val Benoît, Белгия

Разположен на брега на река Маас, от този университет идват някои от най-добрите математици в Белгия. Празен от 2005 г. насам, той служи като магнит за градските изследователи.

В момента управниците на Лиеж планират основна реконструкция на комплекса, която трябва да завърши през 2015 г.

Eastmoor (Adel) Reformatory School, Великобритания

Поправителното училище в Лийдс е било дом на малолетни престъпници, сред които и убийци. Пристройките все още съдържат следи от това минало под формата на изхвърлени играчки и страховити графити.

Особено зловещ е басейнът, в който малкото останала вода изглежда токсична.

Chianan Home Economics Vocational High School, Тайван

Историята на това изоставено тайванско училище не е известна. Докато дворът е превзет от бурени и плевели, част от класните стаи изглеждат като току-що напуснати от учениците.

Училищата на Припят, Украйна

За разлика от другите сгради в този списък, училищата в Припят са изоставени в паниката на бягството, когато местните хора са се борили да се измъкнат от облаците радиоактивен прах.

През 1986 г., когато се случва смъртоносната авария в ядрената централа в Чернобил, близките градове са евакуирани и много от тях остават безлюдни и днес. Резултатът е наистина апокалиптичен пейзаж, в който намират място и четирите празни училища в Припят.