Гърция очаква големи енергийни компании да се включат в надпреварата за придобиване на концесионни права по експлоатация на предполагаемите петролни и газови находища, за които норвежка компания пусна в Лондон база данни за извършените от нея сондажи, при които е било установено наличието на въглеводороди в Йонийско море и край остров Крит, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА.

На базата на тези проучвания след съвещание вчера премиерът Андонис Самарас обяви, че до 30 години разработката на тези залежи ще донесе на Гърция приходи в размер на 150 млрд. евро, което е половината от дълговете на страната, възлизащи на 320 млрд. евро.

По думите на премиера грубата оценка не е "нито оптимистична, нито песимистична" и може да нарасне в зависимост от резултатите от по-нататъшни сондажи.

Вестник "Катимерини" пише, че оценките за тези въглеводороди са породили огромен интерес на международно петролно изложение в Хюстън миналия месец и че в резултат на тази активност е нараснал и интересът на компаниите, които са поискали да се сдобият с предлаганата в Лондон база данни за тези въглеводороди.

Изданието твърди, че първите добри новини за Гърция се очакват в следващите дни, когато щели да бъдат подписани и първите концесионни договори за находищата по крайбрежието на Йонийско море в западната част на страната - край град Янина и в залива на град Патра, полуостров Пелопонес.

Договорите щели да бъдат със срок за 35 години. Смята се, че находищата в залива на град Патра, където залежите възлизали на 200 млн. барела петрол, ще се поемат от консорциумите "Хеленик петролеум /ЕЛПЕ/ - Едисон - Петроселтик", а "Енерджиън Ойл - Петра Петролеум" ще разработва района на Янина, където предполагаемите залежи възлизат на 50-80 млн. барела.

Вестник "Етнос" пише, че тези първи договори ще бъдат последвани и от търгове вероятно през юни за предоставяне на концесия на други райони в Йонийско море и край остров Крит.