Над 3 млн. потънали кораби лежат на дъното, сочат данни на ООН. Някои от тях се намират там заради война, други – заради атмосферните условия или произшествия, а трети са изоставени от екипажа си.

Прекосете с нас мрачните дълбини на океана, за да се насладите на десет очарователни потънали кораби - заедно с историята на всеки от тях.

10. Фрегата 356, остров Кайман-Брак

Във водите на остров Кайман-Брак, на близо 90 метра под повърхността, се намира фрегата 356, която лежи на дъното разцепена на две.

Построен от руснаците в началото на 1980 г., корабът е прехвърлен на кубинските военноморските сили и се подготвя за експлоатация, когато СССР се разпада.

След като съдбата му е неизвестна в продължение на десет години, военният кораб е купен от правителството на Кайман, преименуван е на „Корабът на капитан Кийт Тибетс“ и е потопен, за да се превърне в атракция за гмуркачите.

На морското дъно той първоначално виси от 6000-метрова подводна скала, известна като Стената, но бурите и вълнението постепенно го изместват в близост до нея.

9. Яхта без име, Червено море

Abu Galawa Shiwayya е риф в египетската част на Червено море. В средата му се намира затворена лагуна с тюркоазени води.

Има различни предположения за произхода на потъналата яхта в това идилично място, но нито едно от тях не е потвърдено. Местните вярват, че останките са на американска платноходка, потънала през 2002 г.

Според други, това са останките на австралийската яхта Endymion, намерила своя воден гроб през 1998 г. заради навигационна грешка.

Вижте още: Най-живописните корабокрушения

8. Sweepstakes, Онтарио

Видими от повърхността, в Тобермори се намират останките на 119-метрова канадска шхуна, която е използвана за транспортиране на въглища.

Построена през 1867 г., след 18 години трудов стаж, тя се поврежда в близост до Коув Айлънд и е изтеглена от влекач до Fathom Five National Marine Park.

Щетите не са отстранени достатъчно бързо, така че корабът потъва в пристанището през септември 1885 г.

7. Руската развалина, Червено море

Известен просто като "Руската развалина", този потънал кораб е смятан за руски шпионин морски съд, потънал преди 1982 г.

На тази теория няма потвърждение, но според специалистите корпусът е принадлежал на кораб, предназначен за комуникации и наблюдение.

Около мястото на корабокрушението водолази са открили изобилие от електронно оборудване, в това число над 200 батерии, големи многоядрени кабели и антени. В момента развалините са на около 80 метра под повърхността, като корабът най-вероятно е потънал след челен сблъсък с риф.

6. USS Utah, Пърл Харбър

Бойният кораб USS Utah разполага с голям екипаж на борда, когато започва атаката над Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. Плавателният съд се превръща в мишена и е улучен от японско торпедо, което го потопява за минута.

Шестима офицери и 52 моряци загиват на борса му. Днес той се издига като паметник над повърхността, но на мястото не са разрешени посещения.

5. P29, Малта

P29 е потопен през септември 2007 г. в Marfa Point в Малта. Той е служел като патрулиращ кораб. И днес под водата могат да бъдат видени изобилие от копчета, лостове, измервателни уреди и други инструменти.

4. USS Arizona, Пърл Харбър

Построен през първото десетилетие на 20-и век, корабът среща трагичния си край в Пърл Харбър. Когато бомбите, изстреляни от десет японски самолета, удрят плавателния съд, неговите боеприпаси избухват, а разразилите се пожари продължават два дни.

При жестокия взрив смъртта си намират 1177 души - почти половината от всички, загубили живота си в атаката. И до днес всеки ден по два литра масло дневно изтичат от останките на кораба.

3. Giannis D, Червено море

Този потънал кораб е любимо място за гмуркане в египетската част на Червено море.

Построен в Япония през 1969 г., Giannis D първоначално носи името Shoyo Maru, а след като е продаден през 1975 г. и е преименуван на Markos.

След това корабът е притежание на гръцка компания и получава последната си име - Giannis D. На 19 април 1983 г. той се ударя в коралов риф и днес е легнал на дъното в непосредствена близост до него.

Вижте още: Историята на една потънала яхта

2. Tugboat Rozi, Малта

Не се знае много за този бивш влекач, освен че е потопен през 1992 г. и в момента е едно от най-популярните места за гмуркане в Малта.

Много туристи, посетили останките на кораба, се чудят на тяхното състояние – те са напълно непокътнати, с изключение на витлата и двигателя.

Tugboat Rozi е дом на много морски създания - включително медузи и змиорки, които използват тръбите във влекач за свои лични убежища.

1. Принц Алберт, Хондурас

Умишлено потопен през 1987 г. от собственика на курорта Coco View в Хондурас, товарният кораб, известен като принц Албърт, има бурно минало.

Той е използван за превозване на бежанци, а впоследствие е изоставен. След това е потопен, за да се превърне в атракция за гмуркачите.