Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна в чуждестранна и местна валута на ниво, съответно "CCC" , и "B-" с "негативна" перспектива. Това се посочва в доклада на агенцията.

Политическите рискове остават високи и смяната на властта може да доведе до различни последствия, което усложнява възможността да се направи оценка на ситуацията, се казва в доклада на Fitch.

Възможността за привличане на външно финансиране от Украйна до голяма степен зависи от това колко бързо страната ще бъде в състояние да сформира правителство, което да получи обществено признание и да е в състояние да одобри икономическа програма.

Властите обещаха, че ще извадят страната от икономическата криза чрез привличане на инвестиции от страна на МВФ и Европа. Въпреки това няма конкретни данни за размера и продължителността на кредитните задължения на Украйна, посочва агенцията.

Експерти на Fitch посочват, че отношенията между Русия и Украйна са охладнели. Москва не признава новото правителство и спря отпускането на нов транш от финансовата помощ, която възлиза на 15 милиарда долара, и с която Украйна се надяваше да рефинансира дълга си.

Плащанията по външния дълг на Украйна през 2014 г. възлизат на 6 млрд. долара.