Във вечерта на раздаването на тазгодишните "Оскар"-и телевизиите събраха най-голямата зрителска аудитория за последните 10 години.

Около 43 млн. зрители седнаха пред телевизорите, за да видят тазгодишните носители на престижните статуетки.

Така 86-ото издание на "Оскар"-ите, което бе водено от известната в САЩ тв водеща Елън де Дженерис, дори претендира за най-гледана през последните 10 години развлекателна програма, след като на 6 май 2004 г. последният епизод на "Приятели" събра рекордните 52.5 млн. зрители.

Неделната вечер отбеляза ръст от 6% в аудиторията спрямо миналогодишните "Оскар"-и (40.4 млн. зрители). Отзвукът в социалните мрежи на киносъбитието на година в САЩ отбелязва известно засилване.

Според Ей Би Си, която цитира данни на "Сошъл Гайд", по време на церемонията в мрежата са циркулирали 11.2 млн. "туитове" (спрямо 6.4 млн. през 2013 г.). Най-известният от тези "туитове" стана "селфито" на Елън де Дженерис с Брад Пит, Джулия Робъртс и Мерил Стрийп, което е било разпращано повече от 2.8 млн. пъти.

За успеха на церемонията на тазгодишните "Оскар"-и допринесе и водещата Елън де Дженерис, която и през 2007 г. също водеше раздаването на престижните награди.

Списание "Варайъти" не пропусна да похвали присъствието й на подиума като водеща. "Тя бе не само забавна и очарователна, но и създаваше впечатление, че е щастлива от това да е там", писа "библията" на холивудската киноиндустрия.