Това са най-интересните долини по брега на френската Лоара:

Виландри

Последният замък от Ренесанса. Крепостта е била построена доста по-късно от съседките си – през ХVІ в. Местността е прочута с италианските си градини, разположени на три нива. Горното ниво е заето от басейни.

Средното е „Градина на любовта“ - разделено е на четири големи квадрата, изобразяващи алегории на любовта: поразени сърца (страст), жълт масив (изневяра), сърца, разделени от пламъци (нежност), шпаги и кръв (трагична любов).

Най-отдолу има декоративна овощна градина – тук може да видите зеле, моркови, цвекло, ябълки и круши. За завършения вид на пейзажа има и фонтани, които поначало са били предвидени да напояват земята, пише woman.bg.

Сомюр

Затворът на Маркиз Дьо Сад. През Х в. на мястото на тази сграда е бил издигнат манастир, както и военна крепост за защита от нападения на норманите. По-късно собственик на тези съоръжения става граф Анджуйски, който ги превръща в прекрасен замък.

За него златните векове са XIV и XV в. По-късно тук бива разположен кралският гарнизон, а през следващите 200 години Сомюр се превръща в затвор за хора от благороднически фамилии. Тук е лежал две седмици всеизвестният Маркиз Дьо Сад.

Останалите вижте тук