Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е установила като неправомерно условието кандидатстващите за кредит студенти и докторанти да са единствено в редовна форма на обучение. Това съобщи Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), цитиран от БТА.

Георгиев припомни, че организацията е завела миналата година дело за дискриминация срещу Министерския съвет и тогавашното Министерство на образованието, младежта и науката.

КЗД е постановила, че текстът от Закона за студентското кредитиране, който изисква "кандидатстващите да са в редовна форма на обучение", представлява пряка дискриминация по признак "лично положение", защото той регламентира по-неблагоприятно третиране на студентите и докторантите, обучаващи се в друга форма, различна от редовната.

По думите на Георгиев от отмяната на дискриминиращия текст ще се облагодетелстват над 30 000 български студенти.

Георгиев за пореден път заяви, че няма конфликт между него и част от студентските съвети. Техни представители през миналата седмица се усъмниха в легитимността на НПСС. Георгиев ги нарече „шепа хора с неоснователни претенции”.

Представителството на студентските съвети нашумя по време на протестите от началото на миналата година, когато тя застана зад Христо Стоичков, а част от учащите се усъмниха, че зад Ангел Георгиев стои тогавашният депутат от ГЕРБ (и приятел на Христо Стоичков) Емил Димитров.

НПСС връчва наградите „Студент на годината”. През 2013 г. връчването на отличията съвпадна с окупацията на Софийския университет и церемонията беше белязана от присъствието на ред политици и недопускане на студентски активисти в залата, припомня bTV.