Ръстът на БФБ продължи и вчера, като засега поне няма ясни сигнали за обръщането на този тренд. Преминаването на индекса на сините чипове SOFIX над 600 пункта и задържането му там е доказателство за сравнително по-силна устойчивост на повишението от последните месеци, коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Нормално, с оглед на глобалната икономическа картина, очакванията на инвеститорите и анализаторите са за по-добри корпоративни печалби през настоящата година, като първоначалните данни от компаниите, които публикуват месечни данни, сочат възможни ръстове.

Всичко това са позитивни новини за инвеститорите на родния капиталов пазар. Въпреки тях обаче участниците трябва да обърнат внимание на няколко факта, които могат да докарат бързо обръщане на тренда.

Първият е свързан с международната обстановка и кризата в Украйна. При един по-сериозен конфликт по оста Русия-ЕС-САЩ пазарите на акции, колкото и изолирани да се чувстват сега от евентуалните му ефекти, ще преминат на негативна територия. Отчитайки фундаменталната неустойчивост и ниската ликвидност на БФБ, можем да очакваме сериозни спадове.

Вторият факт, който крие в себе си риск от сериозно понижение на родните индекси, е свързан с фундаменталните слабости на родните „публични“ компании, както и концентрацията на поскъпването по определени позиции. Всичко това може да направи едно рязко спадане на индексите напълно възможно.

* Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!