Изненадващ срив на износa през февруари доведе до негативен търговски баланс на втората по сила световна икономика и поднови опасенията за забавяне на китайския икономически растеж.

Търговският баланс на Китай излезе на дефицит от 22.99 млрд. долара през февруари при прогнози за излишък в размер на 14 млрд. долара и след търговски излишък за 31.86 млрд. долара през януари.

Основна причина за първия китайски търговски дефицит от март 2013 година насам (и най-голям дефицит от февруари 2012-а) оказа масивния спад на износа на годишна база с цели 18.1% през втория месец на годината (при прогнози за повишение с 10.6%) след ръст с 10.6% през януари, съобщава БНР. Това представлява най-драматичния спад на китайския износ от август 2009-а година (когато износът се понижи с 23.4%), като в същото време вносът в Китай се повиши с 10.1% (при прогнози за повишение със 7.6%) след ръст с 10.03% през първия месец на годината.

Според китайската статистика празниците около Лунната нова година в страната са причинили рязката флуктоация на търговския баланс, тъй като китайските компании засилват техния износ в навечерието на този празник, който през настоящата година се падна в началото на февруари, а не като беше през 2013-а година в края на януари.

За първите два месеца на новата година обаче китайският износ се е понижил с 1.6% на годишна база (спрямо първите два месеца на 2013-а), докато вносът се е повишил с 10% и това е довело до търговски излишък от едва 8.89 млрд. долара - рязко свиване със 79.1% на позитивния търговски баланс спрямо същия период на миналата година. Това сякаш показва, че негативно влияние върху международната търговия на Китай в началото на 2014 година не е оказал само сезонния фактор, свързан с едноседмичното празнуване на Лунната нова година според китайския календар.

Данните могат да подновят опасенията на финансовите пазари за слабо представяне на китайската икономика в началото на новата година, въпреки че според китайският официоз "China Daily" заложената от правителството цел за постигане на растеж на БВП от 7.5% през 2013-а година е "гарантирана".